Raz do roku dobrze jest odmówić Nowennę za dusze czyśćcowe

Ojciec Święty Pius IX reskryptem z dnia 3 stycznia 1849 r., udzielił:

1. 300 dni odpustu na każdy dzień nowenny,
  2. odpustu zupełnego w dzień dowolnie obrany w ciągu odprawiania lub po ukończeniu nowenny, dla dostąpienia którego trzeba przystąpić do Sakramentów Świętych (Spowiedzi i Komunii Świętej) i pomodlić się według intencji Ojca Świętego.

Każdego dnia Nowenny przez 9 dni powtarza się poniższe modlitwy:

Pieśń do Ducha Świętego.
Duchu, Boże Najświętszy,
Spuść nam jak najgorętszy,
Promień Twojej Światłości,
Promień Twojej Światłości.
Przybądź, przybądź Ojcze ubogich,
I udziel nam Darów Twych drogich:
Przyjdź serdeczna, przyjdź serdeczna,
Przyjdź serdeczna Miłości.

( Znak krzyża)
W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen.

Antyfona: Przyjdź Duchu Święty, napełnij serca Twych wiernych i zapal w nich ogień Miłości Twojej.
V. Ześlij nam Ducha Twojego, a będą stworzone.
R. I odnowisz oblicze ziemi.

V. Módlmy się. O Boże! Który Światłością Ducha Świętego oświeciłeś serca Twych wiernych, spraw, abyśmy za pomocą tego Ducha Świętego szli drogą mądrości i pocieszeniem Jego zawsze napełnieni byli. Przez Pana naszego Jezusa Chrystusa.
R. Amen.

Módlmy się.
Korząc się przed Tobą, Boże Najmiłosierniejszy, błagam Cię o ulgę dla biednych dusz w płomieniach czyśćcowych lub o ich wyzwolenie, jeśli to zgodne z Wolą Twoją Najświętszą, a mianowicie dla dusz rodziców, krewnych, przyjaciół i dobrodziejów moich, dla wszystkich dusz opuszczonych, zwłaszcza zaś za te, które za życia czciły szczególnie Najświętszą Maryę Pannę, jako Wspomożenie wiernych. Racz, o Boże, pełen Litości, przez Zasługi Syna Twojego, Pana naszego Jezusa Chrystusa, Zbawiciela i Oblubieńca tych dusz świętych, przez Jego Mękę i Śmierć krzyżową, przez Zasługi i Boleści Niepokalanej Maryi Panny i Wszystkich Świętych, racz, proszę, spuścić na nie Oczy Swe Miłosierne, przebacz im winy, skróć ich cierpienia i przypuść jak najprędzej do miejsca spoczynku i światła wiecznego, na cześć i Chwałę Imienia Twego, O Panie nasz, Jezu Chryste. Amen.

Ojcze nasz. Zdrowaś Marya. Chwała Ojcu.
V. Wieczny odpoczynek racz im dać, Panie.
R. A Światłość Wiekuista niechaj im świeci na wieki wieków. Amen.
V. Niech odpoczywają w pokoju wiecznym.
R. Amen.

PSALM: DE PROFUNDIS.
V. Z głębokości wołałem ku Tobie, Panie: Panie, wysłuchaj głos mój.
R. Niechaj będą Uszy Twoje nakłonione na głos modlitwy mojej.
V. Jeżeli będziesz uważał nieprawości, Panie: Panie, któż się ostoi?
R. Albowiem u Ciebie jest ubłaganie; i dla Zakonu Twego czekałem Cię, Panie.
V. Czekała dusza moja na Słowo Jego; ufała dusza moja w Panu.
R. Od straży porannej aż do nocy; niechaj ma nadzieję Izrael w Panu.

Źródło: Nabożeństwo za dusze w Czyśćcu 1938r.

https://salveregina.pl/nowenna-za-du...-cierpiace-ii/