MODLITWA PORANNA DO DUCHA ŚWIĘTEGO | Modlitwa o łaski Ducha Świętego na początek dnia
Modlitwa Codzienna
PORANNA MODLITWA DO DUCHA ŚWIĘTEGO
DUCH ŚWIĘTY 2brz.jpg
Panie Boże! Dziękuję Ci za kolejny nowy dzień, który pozwalasz mi oglądać, za to, że pozwoliłeś mi otworzyć oczy i doświadczyć pokrzepiającego snu. Dziękuję Ci za wschód słońca i całą nowość nadchodzących godzin.
Proszę, pozwól mi przywołać Ducha Świętego, by pomógł mi przeżyć ten dzień tak, jak powinnam.
Duchu Święty, przyjdź i zamieszkaj w moim sercu na cały rozpoczynający się dzień. Obdarz mnie darem mądrości i rozumu, by potrafiła dziś odróżnić dobro od zła, nie pomyliła ciemności z jasnością.
Duchu Święty, przyjdź i ofiaruj mi dar rady, by wszystkie moje życiowe wybory podyktowane były pamięcią o chrześcijańskich wartościach, jakie wyznaję, bym cokolwiek robię, zawsze pamiętała o Panu Bogu.
Duchu Święty, przyjdź i obdarz mnie darem męstwa, bym wszystkim co czynię, co mówię i co myślę godnie świadczyła o swojej wierze, o wielkości Pana Boga.
Duchu Święty, przyjdź i pozwól, bym wyróżniała się darem umiejętności, który pozwoli mi dostrzec Boga we wszystkim co mnie otacza: w pięknie przyrody i w ludziach, których spotkam. Nie pozwól mi zapomnieć o wdzięczności, którą powinnam pielęgnować za wszystko, czym zostałam obdarzona.
Duchu Święty, przyjdź i dodaj mi autentycznej pobożności oraz daru bojaźni Bożej, bym w tym dniu nie pogrążyła się codziennych obowiązkach tak bardzo, by zapomnieć o Panu Bogu, o chwili modlitwy, którą powinnam mu ofiarować.
Dobry Boże, pozwól, by Duch Święty prowadził mnie w tym dniu i towarzyszył dokądkolwiek się udam.
Bardzo Cię potrzebuję i bardzo pragnę przeżyć ten dzień z Tobą. Amen.
Obrazek -źródło: http://www.parafia.syrynia.pl/duch-swiety.html