Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Komunia duchowa – praktyczne porady

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

Domyślnie Komunia duchowa – praktyczne porady

Czym jest „komunia duchowa” i w jaki sposób winniśmy ją przeżywać – wyjaśnia ks. prof. Ireneusz Mroczkowski, profesor nauk teologicznych, specjalista z zakresu teologii moralnej i etyki.

Czym jest Komunia Święta duchowa?

Jest przede wszystkim wyznaniem wiary w realną obecność Jezusa w Eucharystii, jest aktem miłości do Jezusa w Eucharystii i głębokim pragnieniem, by Jezus chciał wejść i przemieniać życie i historię konkretnego człowieka. Zarówno komunia duchowa, jak i komunia sakramentalna może przynieść takie same skutki, czyli pogłębia więź z Jezusem i pomaga walczyć z pokusami, uwrażliwia na innych ludzi.
    Co oznacza „komunia”?

Słowo „komunia” pochodzi od łacińskiego słowa „communio”, które oznacza jedność. Celem przyjmowani Komunii Świętej, czyli Ciała i Krwi Chrystusa, jest osiągniecie komunii, czy jedności z Bogiem, ale także między chrześcijanami.

Komunię może przyjmować w sakramencie Komunii, czyli pod postaciami Chleba i Wina podczas Eucharystii (kapłan) wierny tylko pod postacią Chleba i bezpośrednio do ust., ale także poza Eucharystią, na przykład przy okazji nabożeństw, czy po spowiedzi. Ale można przyjmować ją także na sposób duchowy.

Nawet wtedy, kiedy nie jest możliwe przystąpienie do sakramentalnej Komunii, uczestnictwo we mszy św. pozostaje konieczne, ważne, znaczące i owocne. W tej sytuacji dobrze jest żywić pragnienie pełnego zjednoczenia z Chrystusem, za pomocą, na przykład, praktyki komunii duchowej, przypomnianej przez Jana Pawła II i polecanej przez świętych mistrzów życia duchowego (Benedykt XVI, posynodalna adhortacja apostolska Sacramentumcaritatis, 55).

Komunia duchowa. Krótki przewodnik

BOŻE, miej w opiece Polskę całą!Taką piękną i wspaniałą!

Nigdy nie pojmiemy dróg, którymi prowadzi nas Bóg.

Uwielbiaj Pana w każdym czasie. Tylko Jemu należy się chwała.

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

Domyślnie Modlitwa przed duchową komunią świętą

Ty, Panie, stworzyłeś mnie dla siebie i moje serce tak długo będzie niespokojne, dopóki nie spocznie w Tobie. Jestem miotany wieloma problemami: burzą się we mnie myśli, niespełnione są pragnienia, brakuje mi zdrowia, nie umiem kochać i wierzyć w Ciebie tak jak trzeba.

A jednak pragnę i łaknę Ciebie, mój Panie. Nie odsyłaj mnie głodnego. Nakarm mego ducha Chlebem, który zstąpił z nieba.

Kocham Ciebie, o Boże, kocham serdecznie! Kocham, bo Ty pierwszy mnie umiłowałeś! Biegnę dzisiaj do Ciebie, przychodzą do Ciebie jak żebrak proszący o kromkę chleba. Panie, wejdź znów w moje życie. Rozlej łaskę tam, gdzie jest najtrudniej. Naucz mnie słuchać Ciebie i wypełniać Twoją świętą wolę.

Przyjdź, o mój Panie, a ja Cię przyjmę z miłością Matki Najświętszej i z gorliwością świętych...
    Ojcze nasz... Zdrowaś Maryjo... Chwała Ojcu...

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

Domyślnie Re: Komunia duchowa – praktyczne porady

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

AKT ŻALU DOSKONAŁEGO
    Gdy nie możesz skorzystać ze spowiedzi, żałuj za swoje grzechy najlepiej, jak potrafisz, z miłości do Boga i postanów, że wyznasz je na spowiedzi, najszybciej, jak będzie to możliwe. Tak przeżyty żal usuwa wszystkie grzechy – powszednie i ciężkie.

1. Zrób rachunek sumienia. Uświadom sobie swoją słabość i grzeszność.

2. Wzbudź szczery żal za grzechy.

Skrusz swoje serce przed Bogiem, który nigdy nie przestaje Cię kochać. Przeproś Go szczerze za wszystkie swoje grzechy.

Możesz skorzystać z modlitwy:
    Boże, najlepszy Ojcze, Ty dałeś mi życie, uczyniłeś mnie swoim dzieckiem i posłałeś swego Syna, który przez śmierć i zmartwychwstanie zgładził grzechy świata. Na Twoją miłość nie zawsze odpowiadałem miłością. Mam teraz przed oczyma swoje grzechy. Proszę, przebacz mi wszystko, przez co oddaliłem się od Ciebie i czym skrzywdziłem moich bliźnich.
    Żałuję za to z całego serca. Tylko Ty możesz odpuścić mi grzechy. Bardzo Cię o to proszę. Boże kocham Cię i chcę być już zawsze z Tobą.
    Jezu, ufam Tobie.

3. Postanów, że wyznasz swoje grzechy w sakramencie pokuty, jak będzie to już możliwe.

KOMUNIA ŚWIĘTA DUCHOWA

Gdy nie możesz przyjąć Jezusa w Eucharystii, przyjmij Go w Komunii duchowej. Możesz to czynić codziennie.
    Módl się swoimi słowami albo powtarzaj:
    Jezu, wierzę w Twoją obecność pod postacią Chleba.
    Jezu, przyjdź do mojego serca, kocham Cię i tęsknię za Tobą.
    Obdarz mnie łaskami, które teraz są mi najbardziej potrzebne.
    Jezu, ufam Tobie.

ODPUST ZUPEŁNY W CZASIE EPIDEMII

Dla Kogo?
    Wiernych zarażonych koronawirusem
    Członków rodzin
    Pracowników służby zdrowia
    Wszystkich opiekujących się
    Wspierających modlitwą

W jaki sposób?

1. Wzbudź intencję o przebłaganie Boga Wszechmogącego, o koniec epidemii, o ulgę dla tych, którzy cierpią i zbawienie wieczne dla tych, których Pan powołał do siebie.

2. Warunki podstawowe:

• Stan łaski uświęcającej, a gdy jest to niemożliwe, akt żalu doskonałego
    • Wierzę w Boga, Ojcze nasz i Zdrowaś Maryjo

3. Dodatkowo jeden z czynów pokutnych:

• Uczestnictwo we Mszy Świętej w mediach
    • Odmówienie różańca świętego
    • Nabożeństwo Drogi Krzyżowej
    • Koronka do Miłosierdzia Bożego
    • Lektura Pisma Świętego
    • Nawiedzenie Najświętszego Sakramentu
    • Inna forma pobożności

Autor: Janusz Talik
    Źródło:http://aleksandrowice.bielsko.pl/akt...y-jak-przezyc/

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

komunia duchowa.jpg
    Źródło: facebook,
    S.M Dulcissima Hoffmann SMI

Formuły komunii duchowej

Pragnę Cię przyjąć Panie z tą samą czystością, pokorą i pobożnością, z jaką przyjęła Cię Twoja Najświętsza Matka, z duchem i żarliwością świętych.

O mój Jezu, wierzę że jesteś prawdziwie obecny w Najświętszym Sakramencie. Kocham Cię nade wszystko i pragnę Cię posiadać w mej duszy.
    Skoro nie mogę Cię teraz przyjąć sakramentalnie, przyjdź duchowo do mego serca.
    Miłuję Cię już obecnego w mym sercu i łączę się całkowicie z Tobą; nigdy nie pozwól mi oddalić się od Ciebie.

Więcej TUTAJ

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

Wierzę w Ciebie, o Jezu obecny w Najświętszym Sakramencie, miłuję Cię i pragnę zjednoczyć się z Tobą. Przyjdź do mojego serca, zapraszam Cię i błagam, byś nie oddalał się ode mnie. Proszę Cię, o Jezu Chryste, niechaj mnie ogarnie słodszy od miodu ogień Twojej potężnej miłości. Powtarzam za św. Franciszkiem: „Niech umrę dla miłości Twojej, jak Ty raczyłeś umrzeć z miłości dla mnie”
    „O miłości niemiłowana, o miłości niepoznana!” – wołam za św. Magdaleną de Pazzi. I modlę się razem ze św. Piotrem z Alkantarym:

„Oblubieńcze mej duszy, kiedy mnie pociągniesz do siebie?”
    O Jezu, moje dobro, słodka moja miłości, zrań i rozpal moje serce, aby już stale płonęło dla Ciebie.
    Niech żyje Jezus, nasza miłość, nasze życie i nasze wszystko! Niech żyje nasza nadzieja, Maryja!

źródło: https://voxdomini.pl/archiwa/modlitw...-sakramentu-2/

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

KOMUNIA ŚWIĘTA DUCHOWA

dla uczestniczących ze swego domu w Eucharystii. Można ją nazwać “Aktem Komunii św. duchowej”. Oto pełny tekst tej niezwykłej choć krótkiej modlitwy:

Uklęknij i w głębi duszy, w pokorze serca wołaj:

Panie, który oddałeś za mnie życie na krzyżu dziękuję za łaskę, że pozwoliłeś mi uczestniczyć w tej Eucharystii duchowo. Ale teraz, w chwili Komunii świętej pragnę przyjąć Twoje Przenajświętsze Ciało i Twoją Przenajświętszą Krew. Wierzę Panie Jezu w Twoją rzeczywistą obecność w Najświętszym Sakramencie: Tyś jest Bóg prawdziwy!

Jako grzesznik staję przed Tobą z drżeniem i bojaźnią. Nie mogąc przyjąć Cię sakramentalnie, ufając Bożemu miłosierdziu pragnę zjednoczyć się z Tobą w Komunii duchowej. Pragnę Cię przyjąć do domu mego serca.
    Chlebie żywy, któryś zstąpił z nieba, nakarm mnie.
    Zdroju życia wiecznego, napój mnie.

Przyjdź do mojej duszy jak Lekarz i uzdrów mnie.
    Przyjdź jako Światłość i oświeć mnie abym nie błądził.
    Przyjdź jako Nauczyciel i naucz mnie pełnić Twoją wolę.
    Źródło wszelkich łask, napełnij mnie swoimi dobrami.

O najmilszy Gościu mej duszy. Jedynie Ty jesteś godzien miłości.
    Wierzę w Ciebie, ufam Tobie, kocham Ciebie, powierzam się Tobie.
    Spraw abym mocą tego duchowego pokarmu i napoju, wytrwale szedł w pielgrzymce wiary po tej ziemi aż do bram nieba.

Za: https://papczynski.pl/aktualnosci/ko...howa-modlitwa/

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

KOMUNIA DUCHOWA..jpg
    Wierzę o słodki Jezu, że jesteś rzeczywiście obecny pod postaciami chleba i wina. Kocham Cię z całego serca! Żałuję za grzechy, którymi Cię obraziłem(am). Przyjdź do serca mojego, o Ty jedyne pragnienie moje! Rzucam się w Twoje objęcia, oddaję Ci się cały(a), o jedyny przedmiocie mej miłości. Nie dopuść, abym się kiedy miał(a) oderwać od Ciebie!

Za: https://sanctus.pl/index.php?grupa=4...pa=592&doc=538

JB Awatar Administrator
    Mieszka
    Warszawa

KOMUNIA DUCHOWA

O mój Jezu, wierzę, że jesteś obecny w Przenajświętszym Sakramencie. Kocham Cię nade wszystko i dusza moja tęskni do Ciebie. Ponieważ jednak nie mogę Cię teraz przyjąć w Przenajświętszym Sakramencie, przyjdź więc przynajmniej w duchowy sposób do mego serca. Obejmuję Cię całego, jak gdybyś już był we mnie, łączę się zupełnie z Tobą. Nie dozwól żebym kiedykolwiek znowu się z Tobą rozłączył. O Jezu, moje największe Dobro, moja najsłodsza Miłości, zrań i rozpal moje serce, żeby odtąd zawsze pałało całe miłością ku Tobie. Amen