-
JB
Re: Młodzieniec zaopatrzony ...
VI. SIEDEM ROZMYŚLAŃ NA SIEDEM DNI TYGODNIA
1. Niedziela – o końcu człowieka.
a) Bóg cię stworzył na swoje podobieństwo. Dał ci nieśmiertelną duszę i ciało.
b) Przez chrzest stałeś się dzieckiem Boga.
c) Jako Ojciec najlepszy ukochał cię i kocha i tylko dlatego cię stworzył, abyś Go kochał, Jemu służył i do nieba się dostał!
d) Nie dlatego żyjesz na świecie, abyś się wzbogacił, abyś się bawił, jadł, pił, spał jak zwierzęta, które rozumu nie mają. Cel, dla którego Bóg cię stworzył, jest daleko piękniejszym i szlachetniejszym: Jemu służyć i duszę zbawić!
e) Strzeżcie się, by nie naśladować tych, co myślą tylko o ciele, nie dbając o to co jest zakazane, w uczynkach, słowach, rozrywkach.
f) Myśl o tym, że od śmierci zależy wieczne szczęście lub wieczne nieszczęście,
g) Nie bądź lekkomyślny myśląc, że się na starość wyspowiadasz. Skąd wiesz, że będziesz miał czas na spowiedź?
h) Odrzuć łudzącą nadzieję, że później się oddasz Bogu i wyrzeknij się na wieki grzechu, który jest największym nieszczęściem,
i) Ile sprzeczności jest w chrześcijanach, którzy wiedząc, po co Bóg ich stworzył, czynami wskazują, że dążą jedynie do wiecznej zguby!
j) Czy zapomniałeś o swojej duszy? Czytając te rozmyślania, przyrzeknij Bogu we wszystkich uczynkach, słowach, myślach mieć na celu jedynie zbawienie duszy!
k) Jest niesłychanym głupstwem zajmować się rzeczami, które wkrótce się skończą, przeminą.
l) Choćbym cały świat zyskał, a na duszy poniósł szkodę, na cóż mi to?
m) Wszystko poświęcę, aby zbawić moją duszę!
2. Poniedziałek – o grzechu śmiertelnym
a) Popełniając grzech śmiertelny oddalasz się od Boga, gardzisz Jego łaską, mówisz niejako: Idź precz ode mnie, bo nie chcę ci służyć, nie chcę Cię uznać za Pana! Czy można sobie wyobrazić czarniejszą niewdzięczność?
b) Jest to niewdzięczność wielka, ponieważ do grzechu używasz dóbr, które ci dał Pan Bóg.
c) Rozważ, że Bóg miłosierny słusznie się gniewa za te zniewagi, a im dłużej trwasz w grzechu, tym większy jest Jego gniew.
3. Wtorek – o śmierci
a) Rozważ, że dusza twoja opuści pewnego dnia twe ciało.
b) Gdybyś teraz umarł, dokąd poszłaby twoja dusza? Zastanów się.
c) Otwórz grób bogatego, potężnego i dumnego człowieka – co tam znajdziesz? Oby te myśli obudziły u ciebie zamiar dobrego życia dla osiągnięcia dobrej śmierci.
d) Rozważ, że od twojej śmierci zależy życie wieczne.
e) Nie trać czasu, oczyść swe sumienie prze szczerą pokutę, serdeczny żal.
4. Środa – o sądzie Bożym
a) Dusza opuściwszy ciało staje przed Boskim sędzią.
b) Czy żyłeś po chrześcijańsku? Policz swe dni zhańbione przez życie w grzechu.
c) Jeśli komuś dałeś zgorszenie, czeka cię za to odpowiedzialność.
d) Jako chrześcijanin jest zobowiązany swoim braciom wskazywać drogę do nieba i dawać dobry przykład. Czy to robisz?
e) Staraj się zwiększać ilość dobrych uczynków każdego dnia, które zaniesiesz przed sąd Chrystusa.
5. Czwartek – o piekle
a) Jakże straszliwym miejscem jest piekło!
b) Powiedz, gdzie byłbyś, gdybyś umarł w tej chwili?
c) Póki masz czas pokutę, czyń ją. Kto wie, czy to rozmyślanie nie jest twoim ostatnim w życiu?
6. Piątek – o wieczności kar piekielnych
a) Nigdy nie wyjdziesz z piekła. Ono trwa wiecznie.
b) Rozważ, że jeden grzech śmiertelny wystarcza, by trafić do piekła,
c) Jeśli masz na sumieniu choć jeden grzech, idź do spowiedzi, popraw się szczerze,
d) Unikaj złego towarzystwa, a jeśli Bóg chce byś się wyrzekł świata, uczyń to.
7. Sobota – o niebie
a) Rozważ radość duszy, która wejdzie do nieba. Będzie podziwiać mnogość Aniołów i Świętych, którzy chwalą wiecznie Boga!
b) Jeśli cię nawiedzają cierpienia, pomyśl, że rozkosze nieba wynagrodzą ci cierpienia na ziemi.
BOŻE, miej w opiece Polskę całą!Taką piękną i wspaniałą!
Nigdy nie pojmiemy dróg, którymi prowadzi nas Bóg.
Uwielbiaj Pana w każdym czasie. Tylko Jemu należy się chwała.