Moja Ojczyzno - inwokacja Ela Ordyniec
.Polsko, Ojczyzno moja, dzielna, ukochana,w wiosennych kwiatach, łąkach, jeziorach skąpana.Jesteś niczym marzenie o krainie baśni,w której od dziecka żyję. W Tobie świeci jasnowolność i niepodległość – bólem wywalczona.Jakże nie kochać Ciebie, nie tulić w ramionach?!.Polsko, moja Ojczyzno, kraju mój szczęśliwy,grody, miasta i wioski, lasy pełne dziwów,gdzie gór wspaniałe szczyty dotykają nieba,gdzie pola pachną łanem codziennego chleba….Gdzie w Jasnej Częstochowie Matka Przenajświętsza,od wieków nam króluje, polskie chroniąc serca.Od morza, po gór granie opiekę k nam roztacza –przewiny swoim dzieciom z miłością przebacza..W pięknym kraju nad Wisłą – tu się urodziłam,pośród beztroski rosłam, języka uczyłam.By – po latach już wielu w poezji go chwalić –pragnąc, by pokolenia przyszłe pamiętałyo Tobie, Twej historii, Twej drodze przez dzieje –mimo ran i cierpienia, Polsko – wciąż piękniejesz!.Nigdy Cię nie opuszczę, tu spocznie me serce,słowa tu pozostaną, wdzięczność schowam w wierszachi miłość mą do Ciebie, młodość, życia jesień.Niech urodę Twą i sławę wiatr po świecie niesie!.

Odpowiedz z cytatem