Ratujmy dusze w czyśccu cierpiące. Modlitwy
„Stań, wędrowcze, i zadumaj się nad odwiecznymi prawami,
co kierują ludzkim istnieniem:
Bóg daje życie,
On ma prawo je zabrać.
Od Niego człowiek wychodzi, do Niego musi wrócić”.
ZA DUSZE CZYŚĆCOWE,
Idąc na cmentarz pamiętajmy o zabraniu ze sobą wody święconej.
Skrapianie nią grobów przynosi wielką ulgę zmarłym cierpiącym w czyśćcu. Poza Ofiarą Mszy św. i odpustem zupełnym, nic nie może dać większej ulgi duszom czyśćcowym, jak pokropienie wodą święconą grobów, gdzie spoczywają szczątki ich ciał...
Grób święci się wodą święconą i znakiem Krzyża wypowiadając słowa.
Bóg błogosławi was, ochrania was, Jego Święte Oblicze promienieje nad wami. On przyjmie was na łono niezmierzonej swojej miłości.
Niech ta woda święcona ugasi wam płomienie czyśćcowe , a Przenajświętsza Krew Jezusa zmyje wasze grzechy.
Lub;
Niech ta woda święcona obmyje Was jak krew Chrystusa i przyniesie Wam ulgę w cierpieniu dusze czyśćcowe.
- zapalamy poświęcone świece ( jak długo palić się będą świece, tak długo modlą się aniołowie święci)
KORONKA DO BOŻEGO MIŁOSIERDZIA .
3 X WIECZNY ODPOCZYNEK
Natomiast najważniejsze jest Ofiarowanie Mszy świętej za dusze w czyśćcu cierpiące .
Re: Modlitwy za dusze cierpiące w czyśćcu.
O Maryjo, litość mnie przenika dla tych dusz, w ciemnych więzieniach pokuty zamkniętych, a nikogo nie mających na ziemi, kto by o nich pomyślał. Zwróć, o najlepsza Matko, wzrok Twojej miłosierny na te dusze opuszczone, pobudź serca litościwych chrześcijan do modlitwy za nimi i wynajdź w Sercu swym macierzyńskim środki, aby im przyjść ze skuteczną pomocą, wśród opuszczenia jakim zostają. O Matko Nieustającej Pomocy, zlituj się nad duszami w czyśćcu opuszczonymi, Jezu miłosierny, daj im pokój wieczny.
źródło: https://eprudnik.pl/modlitwa-za-dusz...cu-zapomniane/
Boże, Stwórco i Odkupicielu wszystkich wiernych, udziel duszom sług i służebnic Twoich odpuszczenia wszystkich grzechów; niech przez pokorne prośby nasze dostąpią zbawienia, którego zawsze pragnęły. Który żyjesz i królujesz przez wszystkie wieki wieków. Amen.
Za zmarłego
Nakłoń, Panie, ucho ku prośbom pokornie przez nas zanoszonym do Twego miłosierdzia i umieść w krainie pokoju i światłości duszę Twojego sługi N., której kazałeś odejść z tego świata, oraz włącz ją do społeczności Twoich Świętych.
Spraw, prosimy Cię, Panie, aby ta modlitwa wyjednała zbawienie duszy Twojego sługi N., za którym pokornie błagamy.
Prosimy Cię, Panie, uwolnij od więzów grzechu duszę Twojego sługi N., aby wskrzeszony żył w chwale zmartwychwstania wśród Twoich świętych i wybranych.
Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen.
Modlitwa św. Gertrudy za dusze czyśćcowe
Pan Jezus powiedział do św Gertrudy:
“Ile razy wybawisz duszę z czyśćca, czynisz mi taką przysługę jak gdybyś Mnie samego z niewoli wykupiła i bądź pewną, że Ci hojnie wynagrodzę”
Niech Jezus Chrystus, dla nas ukrzyżowany, zmiłuje się nad wami, dusze bolejące; niech swoją Krwią zagasi pożerające was płomienie. Polecam was tej niepojętej miłości, która Syna Bożego sprowadziła z nieba na ziemię i wydała na okrutną śmierć. Niech się ulituje nad wami, jak okazał swe miłosierdzie dla wszystkich grzeszników, umierając na krzyżu. Jako zadośćuczynienie za wasze winy ofiaruję tę synowską miłość, jaką Jezus w swym Bóstwie kochał swego Przedwiecznego Ojca, a w Najświętszym Człowieczeństwie najmilszą swoją Matkę. Amen.
Modlitwa św. Gertrudy za zmarłych
Boże miłosierny, z tronu Twojej chwały wejrzyj na biedne dusze w czyśćcu cierpiące. Wejrzyj na ich karanie i męki, jakie ponoszą, na łzy, które przed Tobą wylewają. Usłysz ich błagania i jęki, którymi wołają do Ciebie o miłosierdzie. Zmiłuj się nad nimi i odpuść im grzechy. Wspomnij, najłaskawszy Ojcze, na Mękę, którą Twój Syn podjął dla nich. Wspomnij na Krew Przenajświętszą, którą za nich wylał. Wspomnij na gorzką śmierć Jego, którą dla nich podjął i zmiłuj się nad nimi. Za wszystkie ich przewinienia, których się kiedykolwiek dopuściły, ofiaruję Ci przenajświętsze życie i wszystkie czyny Twego najmilszego Syna. Za zaniedbania popełnione w Twojej świętej służbie ofiaruję Ci Jego gorące pragnienia. Za opuszczenie dobrych i zbawiennych spraw ofiaruję Ci nieskończone zasługi Twego Syna. Za wszystkie krzywdy, jakich od nich doznałeś, ofiaruję Ci wszystko, co Ci kiedykolwiek miłego świadczyły. Na koniec za wszystkie męki, które słusznie muszą cierpieć, ofiaruję Ci wszystkie pokuty, posty, czuwania, modlitwy, prace, boleści, krew i rany, mękę i śmierć niewinną, którą z najgorętszej miłości cierpiał za nas najmilszy Twój Syn. Błagam Cię, abyś raczył przyjąć te ukochane dusze do rajskiej szczęśliwości, aby Cię tam wielbiły na wieki. Amen.
Modlitwy za zmarłych na każdy dzień tygodnia
Modlitwa odmawiana każdego dnia
Panie, usłysz moją modlitwę.
A wołanie moje niech do Ciebie przyjdzie.
Boże, Stwórco i Odkupicielu wszystkich wiernych, udziel zmarłym sługom i służebnicom swoim odpuszczenia wszystkich grzechów; niech przez pobożne modlitwy dostąpią miłosierdzia, którego zawsze pragnęły. Który żyjesz i królujesz na wieki wieków. Amen.
Niedziela
Bądź uwielbiony, Panie, za zmartwychwstanie Twojego Syna i za drogę do życia bez końca, jaką nam przez nie otworzył. Niech wszyscy ci, którzy odeszli od nas nagle, w tragicznych wypadkach, posiądą szczęście wieczne. Okaż im łaskę przebaczenia win i grzechów, z którymi staną przed Tobą.
Wieczny odpoczynek…
Poniedziałek
Panie, Zwycięzco śmierci, piekła i szatana, dając udział wszystkim w Twoim szczęściu wiecznym, w każdym złożyłeś zalążek wieczności. Prosimy dziś o Twoje miłosierdzie dla tych, którzy odeszli z tego świata bez pojednania z Tobą i ludźmi. Niech ofiary i modlitwa Kościoła przyniosą im pomoc w uzyskaniu świętości koniecznej do wejścia w bramy raju.
Wieczny odpoczynek…
Wtorek
Panie, który przez krzyż i Twoje zmartwychwstanie otworzyłeś nam niebo, oddajemy Twojemu miłosierdziu tych, którzy podnieśli rękę przeciw życiu - niech wszyscy, którzy dopuścili się zabójstwa, aborcji lub eutanazji, dostąpią Twojej łaski miłości.
Wieczny odpoczynek…
Środa
Bądź uwielbiony, Panie, za wieczne kapłaństwo Chrystusa zmartwychwstałego. Polecamy Ci zmarłych biskupów, kapłanów, diakonów i osoby konsekrowane, wszystkich pełniących szczególną misję w Kościele - niech owoce ich modlitwy i pracy wyjednają im nagrodę w Twoim królestwie.
Wieczny odpoczynek…
Czwartek
Panie, jedyne źródło i pełnio życia, z którego woli się rodzimy i jesteśmy, niech przez zasługi błogosławionej męki Twojego Syna nasi bliscy zmarli - rodzice, rodzeństwo, krewni - zostaną oczyszczeni z win i niech wejdą na ucztę Zmartwychwstałego Baranka.
Wieczny odpoczynek…
Piątek
Panie Boże, ufamy Twojej miłości i miłosierdziu, że przyjmujesz do siebie dzieci nienarodzone z różnych powodów. Prosimy Cię za nie, by się cieszyły wieczną szczęśliwością i oglądaniem Ciebie twarzą w twarz.
Wieczny odpoczynek…
Sobota
Wierzymy, Panie, że nie wyczerpała się Twoja litość i miłość nie zgasła, a zamysły, jakie masz wobec człowieka, są zamysłami pokoju i szczęścia, dlatego z nadzieją pełną poddania się Tobie zawierzamy Ci wszystkich tych, którzy sami odebrali sobie życie. Okaż im miłosierdzie.
Wieczny odpoczynek…
Akt miłosierdzia za dusze w czyśćcu cierpiące
O Niepokalana Maryjo, Matko Miłosierdzia, która widziałaś święte Ciało ukochanego Syna Twojego wzniesione na krzyżu, patrzyłaś na ziemię przesiąkniętą Jego Krwią i byłaś obecna przy okrutnej Jego śmierci. Polecamy Ci, Matko Najświętsza, dusze cierpiące w czyśćcu i błagamy, racz wejrzeć na nie okiem miłosierdzia Twojego i uproś im wybawienie z mąk. Dla uproszenia Twej łaski, o Matko Niepokalana, przebaczamy szczerze i serdecznie tym wszystkim, którzy nas obrazili i przez Twoje wstawiennictwo prosimy Jezusa o udzielenie im wszelkiego dobra - łaski i błogosławieństwa w zamian za zło, które nam wyrządzili lub którego nam życzyli. Przez Twoje ręce, o Panno święta, ofiarujemy Bogu ten akt miłości dla uproszenia miłości dla dusz, które poddane są oczyszczeniu. Amen
Modlitwa do Matki Bożej za dusze w czyśćcu
Najświętsza Panno Nieustającej Pomocy, Matko litościwa, racz spojrzeć na biedne dusze, które sprawiedliwość Boża zatrzymuje w płomieniach czyśćcowych. Są one drogie dla Twego Boskiego Syna, gdyż zawsze Go kochały i teraz gorąco pragną być blisko Niego, lecz nie mogą zerwać swych więzów, które je trzymają w palącym ogniu czyśćca. Niech się wzruszy Twe serce, Matko litościwa. Pośpiesz z pociechą dla tych dusz, które Cię zawsze kochały i teraz ślą do Ciebie swe westchnienia. Wszak są to Twoje dzieci, bądź więc im pomocą, nawiedzaj je, osładzaj ich męki, skróć ich cierpienia i nie zwlekaj z ich wybawieniem. Amen.
KRÓTKA KORONKA ZA DUSZE ZMARŁYCH
W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen.
(na trzech początkowych paciorkach:)
Boże mój, wierzę w Ciebie, boś jest prawdą nieomylną.
Mam nadzieję w Tobie, boś jest nieskończenie dobry.
Kocham Cię, Panie, boś jest godzien nieskończonej miłości.
(na małych paciorkach 10 razy:)
Słodkie Serce Maryi, bądź moim zbawieniem.
zakończyć znakiem krzyża i modlitwą:
Boże mój, przez Najsłodsze Serce Maryi ofiaruję Ci tę modlitwę i proszę, abyś ją przyjął za dusze w czyśćcu cierpiące (albo: za duszę N.).
Modlitwy za dusze cierpiące w czyśćcu.
Modlitwa dla ofiarowania naszych dobrych uczynków na dobro dusz zmarłych
Wielbię, pozdrawiam Cię i kłaniam Ci się, Przenajświętsza, nierozdzielna Trójco, Boże Ojcze, Synu i Duchu Święty, i uznaję Cię za Prawdziwego Boga mego!
Wierzę stale w Ciebie, ufam mocno w Tobie i miłuję Cię z głębi serca mego. Dziękuję Ci za wszystkie od Ciebie odebrane Łaski i dobrodziejstwa, i polecam dziś i każdej godziny moje ciało i duszę, honor i dobro Twojej Boskiej Opiece.
Ofiaruję Twemu Boskiemu Majestatowi wszystkie moje sprawy, moje myśli, słowa i uczynki, kroki i drogi, krzyże i cierpienia, moje odpusty i inne nabożeństwa wraz z całym moim życiem i śmiercią.
Pragnę, aby wszystko co czynię, było złączone z zewnętrznymi i wewnętrznymi Najświętszymi ćwiczeniami Jezusa, Maryi, Józefa i Wszystkich Świętych w Niebie; wszelkie zaś zasługi za to, jakich bym się od nieskończonego Miłosierdzia Bożego tu lub we wieczności mógł spodziewać wszystko to według Woli Bożej i z miłości bliźniego oddaję duszom zmarłych wiernych na ich pociechę i wybawienie.
Szczególnie duszom moich rodziców i dziadków, braci i sióstr, dobrodziejów, przyjaciół i znajomych, na których winienem pamiętać, jako zaś duszom, które najbardziej i najdawniej cierpią; duszom braci i sióstr tych Bractw, do których i ja należę, i może przyczyną jestem, że cierpieć muszą; najpierw jednakowoż tym duszom, w których Pan Bóg i Królowa Nieba Maryja szczególne upodobanie mają, aby męki ich były uśmierzone, lub one całkowicie wybawione.
Spodziewam się zaś, Najmilszy Jezu, że dusze przeze mnie wybawione i przed Oblicze Boże stawione będą mi wdzięcznymi i Boga nieustannie prosić za mnie nędzne i grzeszne stworzenie, jako też za wszystkich moich znajomych i krewnych, przyjaciół i nieprzyjaciół, równie o zbawienie wszystkich konających i o nawrócenie zatwardziałych grzeszników, i że mi oprócz tego uproszą w tym niebezpiecznym życiu Błogosławieństwo Boskie w wszelkich moich sprawach; osobliwie zaś spodziewam się, że mi w godzinę śmierci będą na pomocy z Królową Nieba, Maryą Panną i Wszystkimi Świętymi i Wybranymi, których nabożnie i usilnie o to wzywam, abym się przez prawdziwy i doskonały żal do dobrej śmierci przygotował, a po przyjęciu Świętych Sakramentów usty i sercem mówiąc: Jezus, Marya, Józef! z tego świata zeszedł i przez Zasługi Jezusa Chrystusa do wiecznych radości się dostał. Amen.
Źródło: Pociecha Dusz w Czyśćcu Cierpiących 1859
https://salveregina.pl/poniedzialek-...dusze_zmarlych
Ofiarowanie każdego dobrego uczynku za dusze zmarłych
O mój Jezu! ten uczynek N. chcę wykonać (lub to chcę zaniechać) na pociechę dusz w Czyśćcu cierpiących; przyjmij go łaskawie, połącz go z Męką Twoją i daj im wieczny odpoczynek. Amen.
Codzienne Nabożeństwo Za Dusze w Czyśćcu
Codzienne Nabożeństwo Za Dusze w Czyśćcu
https://cdn.printfriendly.com/icons/globe.svgbractwodusz.pl/codzienne-nabozenstwo-za-dusze-w-czysccu/
Nabożeństwo za dusze czyśćcowe
K. Panie wysłuchaj modlitwy mojej.
W. A wołanie moje niech do Ciebie przyjdzie.
K. Błogosławmy Panu.
W. Bogu chwała.
K. A dusze wiernych niech odpoczywają w pokoju wiecznym.
W. Amen.
*Ten fragment odmawiamy przed modlitwą każdego dnia*
Modlitwa w niedzielę
O Panie, Boże Wszechmogący, błagam Cię przez Krew Przenajdroższą, którą Boski Syn Twój,
Jezus, wylał za nas w Ogrójcu,
racz wybawić duszę z mąk czyśćcowych, a mianowicie najbardziej opuszczoną i wprowadź ją do chwały Twojej, gdzie by Cię chwaliła i błogosławiła na wieki. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
Wieczny odpoczynek…
i Psalm 129
Poniedziałek
O Panie, Boże Wszechmogący! Błagam Cię przez Krew Przenajdroższą, którą Boski Syn Twój,
Jezus wylał za nas w okrutnym biczowaniu swoim,
racz wybawić duszę z mąk czyśćcowych, a mianowicie najbliższą chwały Twojej, aby Cię najrychlej oglądała i wielbiła na wieki. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
i Psalm 129
Wtorek
O Panie, Boże Wszechmogący, błagam Cię przez Krew Przenajdroższą, którą Boski Syn Twój,
Jezus wylał za nas w bolesnym cierniem ukoronowaniu,
racz wybawić duszę z Czyśćca, mianowicie tę, która miała być ostatnia uwolniona, aby Cię jak najprędzej w chwale Majestatu Twego wielbiła i błogosławiła na wieki wieków. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
Wieczny odpoczynek…
i Psalm 129
Środę
Wszechmogący Boże!
Przez Najdroższą Krew Syna Twego,
Jezusa, Zbawiciela naszego, którą wylał dźwigając ciężar krzyża na ulicach Jerozolimy,
wybaw, proszę Cię, duszę z Czyśćca, mianowicie tę, która najwięcej ma zasług przed Obliczem Twoim, aby otrzymawszy wysoki stopień chwały, wielbiła Cię i wysławiała na wieki. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
Wieczny odpoczynek…
i Psalm 129
Czwartek
Wszechmogący Boże! Przez Najświętsze Ciało i Krew Jednorodzonego Syna Twego, Pana naszego,
Jezusa Chrystusa, który w przeddzień śmierci swojej dał siebie na pokarm i napój Apostołom i całemu Kościołowi i zostawił na wieczną ofiarę ożywiający pokarm duszom wiernym,
wybaw, proszę Cię, duszę w Czyśćcu, która najwięcej miała nabożeństwa do Tajemnicy Miłości, aby Cię przez nią wielbiła wraz z Synem i Duchem Świętym w chwale Twojej na wieki. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
Wieczny odpoczynek…
i Psalm 129
Piątek
Wszechmogący Boże, błagam Cię pokornie przez Najdroższą Krew Jednorodzonego Syna Twego,
Jezusa Chrystusa, którą obficie wylał na krzyżu a najbardziej z Rąk i Nóg Najświętszych,
wybaw dusze z mąk czyśćcowych, mianowicie te, za które powinienem się modlić, aby z mojej winy nie były zatrzymane w ognistym więzieniu.
Ach, Panie! racz je co najprędzej wprowadzić do chwały Twojej, gdzie z Aniołami będą Cię wielbić i wysławiać na wieki. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
Wieczny odpoczynek…
i Psalm 129
Sobotę
Wszechmogący Boże, błagam Cię pokornie przez Najdroższą Krew Jednorodzonego Syna Twego,
Jezusa Chrystusa, którą obficie wylał w obliczu Najboleśniejszej Matki Swojej,
wybaw dusze z Czyśćca, mianowicie te, które były do Niej nabożne w życiu, by wszedłszy do chwały Twojej, wraz z Maryją wielbiły Cię na wieki. Amen.
Ojcze nasz…
Zdrowaś Maryjo…
Wieczny odpoczynek…
i Psalm 129
Psalm 129 za umarłych (De Profundis)
Z głębokości wołam ku Tobie, Panie, Panie wysłuchaj głosu mego!
Niech będą uszy Twoje nakłonione na głos modlitwy mojej.
Jeśli będziesz uważał nieprawości, Panie, Panie któż się ostoi?
Albowiem u Ciebie jest ubłaganie i dla zakonu Twego czekałem Cię, Panie.
Czekała dusza moja na słowo Jego; nadzieję miała dusza moja w Panu.
Od straży porannej aż do nocy niechaj ufa Izrael w Panu.
Bo u Pana jest miłosierdzie i obfite u Niego odkupienie. A On odkupi Izraela ze wszystkich nieprawości Jego.
Wieczny odpoczynek racz im dać, Panie,
A światłość wiekuista niechaj im świeci.
Niech odpoczywają w pokoju. Amen.
https://cdn.printfriendly.com/icons/globe.svgbractwodusz.pl/codzienne-nabozenstwo-za-dusze-w-czysccu/
https://www.youtube.com/watch?v=yj9KqOL0dJk
https://yt3.ggpht.com/ytc/AIf8zZRKDV...00ffffff-no-rjMANIEK
Modlitwa Św. Mechtyldy za dusze w Czyśćcu cierpiące
W Imię ojca i Syna i Ducha świętego Amen
Modlitwa o wybawienie dusz czyśćcowych, której podczas objawienia Pan nasz nauczył świętą Mechtyldę. Święta Mechtylda za każdym razem, gdy odmawiała tę modlitwę, widziała legiony dusz czyśćcowych, idących do nieba.
Okaż Panie Boże Twoje miłosierdzie i miłość naszym zmarłym duszom w czyśćcu cierpiącym a nam daj łaskę zasługi na dobrą śmierć i życie wieczne z Tobą. Amen!
-------------------------------------------------------------------------------------
Ojcze nasz, któryś jest w Niebie…
Proszę Cię, przebacz duszom czyśćcowym, że Cię nie kochały, że Tobie, Ojcu Najmilszemu, nie oddawały czci należnej, ale wydalały Cię z serc swoich, w których pragnąłeś mieszkać….
Na przebłaganie za ich przestępstwa, ofiaruję Ci miłość i cześć, jaką Syn Twój Najmilszy oddawał Tobie na ziemi i obfite zadośćuczynienie, którym długi ich wypłacił.
Święć się Imię Twoje…
Błagam Cię Najlitościwszy Ojcze, przebacz duszom zmarłych, że nie czciły Świętego Imienia Twego, że rzadko wzywały Go z nabożeństwem, a często bez poszanowania, że życiem oziębłym stały się niegodnymi imienia chrześcijańskiego.
Na zadośćuczynienie za te grzechy, ofiaruję Ci najświętsze życie Syna Twego, który wszystkimi sprawami uwielbił doskonałe Imię Twe na ziemi.
Przyjdź Królestwo Twoje…
Błagam Cię Najłaskawszy Ojcze, przebacz duszom zmarłych, że nie pragnęły, nie szukały Ciebie i Królestwa Twego, w którym jest tylko prawdziwy pokój i chwała wieczna.
Na wynagrodzenie za ich niedbalstwo w spełnianiu dobrych uczynków, ofiaruje Ci nieskończoną miłość Twego Jezusa, w której On pragnął uczynić nas wszystkich współdziedzicami Królestwa Swego.
Bądź Wola Twoja, jako w Niebie, tak i na ziemi…
Błagam Cię Najłaskawszy Ojcze, przebacz duszom zmarłych, że nie kochając woli Twojej, często przenosiły nad nią własną wolę swoją.
Na wynagrodzenie za ich przewinienia, ofiaruję Ci doskonałe zjednoczenie Serca Jezusa z najświętszą wolą Twoją i uległość Syna Twego, który był Ci posłuszny aż do śmierci krzyżowej.
Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj…
Błagam Cię Najłaskawszy Ojcze, przebacz duszom zmarłych, że nie przyjmowały Najświętszego Sakramentu Ciała i Krwi Chrystusowej z gorącym pragnieniem, nabożeństwem i miłością, jak były powinny. Że wiele z nich niegodnie, rzadko, albo nigdy nie używały tego Anielskiego Pokarmu.
Na wynagrodzenie za ich oziębłość i niedbalstwo ofiaruję Ci nieskończoną Świętość Syna Twego Najmilszego, gorące pragnienie miłości, z jaką ustanowił nam ten skarb łaski i pociechy.
Odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom…
Błagam Cię Najłaskawszy Ojcze, odpuść duszom zmarłych ciężkie grzechy, które popełniły. Mianowicie, nie kochając nieprzyjaciół swoich, nie odpuszczając im krzywd doznanych.
Na wynagrodzenie za te grzechy ofiaruję Ci nieskończoną miłość Serca Jezusa, kiedy się modlił na krzyżu za swych nieprzyjaciół.
I nie wódź nas na pokuszenie…
Błagam Cię Najłaskawszy Ojcze, odpuść duszom zmarłych, że się nie opierały występkom i namiętnościom skażonej natury, że często wpadały w sidła czarta ciała i wiele złego popełniły.
Na wynagrodzenie za mnóstwo grzechów ich, ofiaruję Ci chwalebne zwycięstwo Syna Twego nad światem i czartem, wszystkie prace i trudy Najświętszego życia Jego, gorzką Mękę i śmierć Jezusa.
Ale zbaw nas ode złego…
Ojcze Miłosierdzia!. Przez zasługi Ukochanego Syna Twego, wybaw proszę dusze wiernych zmarłych od wszelkiego złego, od boleści i kary, od mąk i katuszy, a wprowadź je do Królestwa chwały Twojej, do oglądania i posiadania Ciebie na wieki. Amen.
http://flowers.unixstorm.org/image/p...AAAElFTkSuQmCC
Chwała Ojcu i Synowi, i Duchowi Świętemu, jak była na początku, teraz i zawsze, i na wieki wieków. Amen.
Źródło:
https://wydawnictwojut.pl/produkty/modlitewniki/modlitewniki-w-roznych-potrzebach/do-dusz-w-czysccu-cierpiacych/
http://flowers.unixstorm.org/attachm...3&d=1708329732
Modlitwa do Świętych Aniołów Stróżów, za dusze krewnych i przyjaciół
MODLITWA
Mój kochany Aniele Stróżu mój! i Wy Wszyscy Aniołowie zmarłych dusz wszystkich, jak krewnych, tak przyjaciół, i dobrodziejów moich, proszę Was, abyście Ojcu Przedwiecznemu ofiarowali i przedstawiali nieoszacowane zasługi Jezusa kochanego Syna Jego, jako też i Matki Jego, Panny Przenajświętszej i Wszystkich Świętych na wybawienie z Czyśćca dusz wspomnianych, które gdy przez Waszą pomoc dostąpią wiecznego pokoju, będą Wam pomagały wychwalać Boski Majestat przez wszystkie wieki wieków. Amen.
Za:
https://salveregina.pl/wtorek-poswie...niolow-bozych/
Modlitwa do Św. Józefa za dusze w Czyśćcu cierpiące
Wierny Opiekunie Domu Bożego, Karmicielu Jezusa Pana, godny Oblubieńcze Najświętszej Panny, Józefie Święty, który nie możesz nam odmówić tego, o co Cię prosimy, przyjmij serdeczną modlitwę moją za duszami w Czyśćcu będącymi; one pałają tak gorącą chęcią cieszenia się z Bogiem w Chwale Jego Niebieskiej! Miej litość nad tymi biednymi duszami, które tak niewymownie cierpią, i jak niegdyś przed okrucieństwem Heroda ochroniłeś Jezusa i Maryję tak teraz ocal od mąk czyśćcowych dusze tak drogo okupione przez Jezusa Chrystusa i ukochane przez Maryję; usłysz ich wołanie: one Cię proszą o Łaskę widzenia Jezusa, tego najsłodszego Podmiotu Twego rozważania; słuchaj ich westchnień żałosnych i pośpiesz otrzymać dla nich Miłosierdzie. Uproś im, o Święty nasz ukochany Patronie, ażeby przyjęte zostały do używania Chwały Niebieskiej, gdzieby wraz z Tobą chwaliły, służyły i uwielbiały Boga, w Trójcy Świętej Jedynego, przez nieskończone wieki wieków. Amen.
Za: https://salveregina.pl/modlitwa-za-d...sccu_cierpiace
https://www.youtube.com/watch?v=QGpPdOoboVE
https://yt3.ggpht.com/ZsbBovi35KTeS8...00ffffff-no-rj
Bogdan Bednarz
Litania do Miłosiernego Serca Pana Jezusa za dusze w czyśćcu cierpiące
W Imię ojca i Syna i Ducha świętego Amen
Kyrie elejson. Chryste elejson. Kyrie elejson.
Chryste usłysz nas. Chryste wysłuchaj nas.
Ojcze z Nieba Boże, zlituj się nad duszami w czyśćcu cierpiącymi
Synu, Odkupicielu świata Boże, zlituj się nad duszami w czyśćcu cierpiącymi
Duchu Święty Boże, zlituj się nad duszami w czyśćcu cierpiącymi
Święta Trójco Jedyny Boże, zlituj się nad duszami w czyśćcu cierpiącymi
Miłosierne Serce Jezusa – moich przodków, rodziców, braci, sióstr i najbliższych krewnych – wybaw z mąk czyśćcowych.
Miłosierne Serce Jezusa – przyjaciół i wszystkich, którzy na moją miłość i wdzięczność sobie zasłużyli – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – rodziców, którzy swoim dzieciom życie odbierali – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich małżonków, którzy nie dochowali sobie wierności – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – kapłanów i przełożonych, którzy nie troszczyli się
o zbawienie dusz swoich poddanych – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – ludzi lekkomyślnych i bogatych, którzy nie troszczyli się
o zbawienie swojej duszy – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich, którzy do Sakramentów świętych nie przystępowali – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – nałogowych grzeszników, którzy tylko szczególnej łasce zawdzięczają zbawienie – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich, którzy bez Sakramentów przeszli do wieczności – wybaw ...
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich, którzy muszą najwięcej cierpieć i są najdalej wybawienia – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – papieży, królów i rządzących – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – nauczycieli, katechetów, duszpasterzy, kapłanów, misjonarzy, apostołów świeckich i obrońców wiary – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – księży, dyrektorów i wszystkich, którzy czcili Twoje Najświętsze Serce – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich, którzy najbardziej dla Kościoła się zasłużyli – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich, którzy dobrych uczynków nie zaniedbywali – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich, którzy Ci ufali i wiernie służyli – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – poległych na polu chwały, pogrążonych w morskich falach i wszystkich, których nagła śmierć zabrała z tego świata – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – wszystkich wiernych zmarłych – wybaw …
Miłosierne Serce Jezusa – tych, którzy dziś lub jutro mają umrzeć – zachowaj od mąk czyśćcowych.
Miłosierne Serce Jezusa – moją własną biedną duszę, gdy stanie przed sądem Twoim – zachowaj od mąk czyśćcowych.
Baranku Boży, który gładzisz grzechy świata – zmiłuj się nad duszami zmarłych.
Wieczny odpoczynek racz duszom wiernych zmarłych dać Panie. A światłość wiekuista niechaj im świeci na wieki wieków Amen.
Boże, Ty pragniesz zbawienia ludzi i hojnie udzielasz przebaczenia, prosimy Cię przez Serce Twego Syna i za wstawiennictwem Najświętszej Maryi Dziewicy oraz wszystkich świętych, dopuść wszystkich wiernych zmarłych do udziału w wiecznej szczęśliwości. Przez Chrystusa, Pana Naszego. Amen
Rozmowy z duszami
Historia Ojca Pio może tu być bardzo pouczająca. Sam święty uważał, że pomoc zmarłym cierpiącym w czyśćcu jest jego szczególnym zadaniem.
Swe cierpienia i modlitwy ofiarowywał głównie w dwóch intencjach: za grzeszników, aby się nawrócili i zanurzyli w oceanie Bożego Miłosierdzia, oraz za dusze w czyśćcu cierpiące, aby zostały uwolnione od męki i mogły jak najszybciej oglądać chwalebne oblicze Boga.
To pragnienie stygmatyka, aby nieść ulgę zmarłym oczekującym na niebo, rodziło się u niego i rozwijało m.in. dzięki rozmowom z duszami.
Za: https://m.niedziela.pl/artykul/15774...-nas-odwiedzac
Najskuteczniejsza Modlitwa za Dusze w Czyśćcu cierpiące
https://salveregina.pl/wp-content/up...0d52888a08.jpg
Zmiłuj się Najłaskawszy Jezu! nad duszami w Czyśćcu zatrzymanymi, dla których Odkupienia naturę ludzką przyjąłeś, zmiłuj się nad wzdychaniem, zmiłuj się nad łzami, które do Ciebie wylewają, przez Moc Męki Twojej odpuść im karanie, przez grzechy ich zasłużone.
Niech zstąpi Najłaskawszy Jezu - Krew Twoja do Czyśćca, niech uweseli i posili wszystkich tam więźniów cierpiących. Podaj im rękę i wyprowadź na miejsce ochłody, światłości i pokoju. Amen.
Za: https://salveregina.pl/modlitwa-za-d...ccu-cierpiace/
Modlitwa do Św. Michała Archanioła, przewódcy dusz zmarłych.
Ratuj Dusze w Czyśćcu Cierpiące nabożeństwo 1915
Błogosławiony Michale Archaniele. Książe wszystkich chórów niebieskich, Patronie najszczodrobliwszy do Ciebie się uciekających, świetny Zwycięzco szatanów, przeprowadź dusze wiernych zmarłych z otchłani czyśćcowej do Niebieskiej Krainy.
Święty Michale Archaniele, któryś pysznego Lucyfera z wszystkimi jego towarzyszami w piekielną przepaść wtrącił, proszę Cię: abyś rozpędziwszy wszystkie nieprzyjacielskie najazdy, bronił dusze w Czyśćcu cierpiące od smoka piekielnego i zdrady złych duchów.
Święty Michale Archaniele, któryś przybył na pomoc ludowi Bożemu, przybądź z pomocą i duszom zmarłych przed Najwyższym Sędzią: żeby im grzechy odpuścił dla wielkiej litości swojej. Wysłuchaj dusze w Czyśćcu wzdychające i ogniem trapione. Przeprowadź je na miejsce ochłody, pokoju i spoczynku, gdzie dusze Świętych w wesołości i z niewypowiedzianą radością oczekują przyszłego sądu i chwały zmartwychwstania.
Święty Michale, Niebieskiego Wojska Hetmanie, któryś przez moc od Boga Ci daną szatana wtrącił do piekła, przybądź, proszę, na pomoc duszom, które Sprawiedliwość Boska na kary czyścowe skazała.
Ubłagaj Sędziego Sprawiedliwego i przeprowadź dusze zmarłych do szczęśliwej i Błogosławionej Ojczyzny Niebieskiej.
Święty Michale, Kościoła Bożego Obrońco, umierających pocieszycielu i konających do nieba przewodniku, przybądź i dopomóż duszom w Czyśćcu pokutującym. Spraw, żeby pysznego lucyfera, któregoś Ty chwalebnie zwalczył i pokonał i one zwyciężyły, tryumfując z Tobą i z świętymi Aniołami ustawicznie chwaląc Boską Łaskawość. Amen.
Za: https://salveregina.pl/wtorek-poswie...niolow-bozych/
Re: Ratujmy dusze w czyśccu cierpiące. Modlitwy
Intencja codzienna
za dusze zmarłych.
Najsłodszy Panie Jezu Chryste, w
zjednoczeniu Przenajświętszej Męki
i Krwi Twojej Najdroższej, ofiaruję
przez ręce najboleśniejszej Panny
Maryi, Matki Twojej, wszystkie moje
modlitwy, cierpienia i dobre uczynki
za dusze czyśćcowe.
Gorąca modlitwa (5 razy)
Źródło: Książka do nabożeństwa za dusze zmarłych
1886rok
Miłosierdzia dla nich, Boże Wiecz-
ny! przez Najdroższą Krew Jezusa
Chrystusa, wybaw je z mąk czyścowych!
--------------------------------------------------------------------------
5
NOWENNA
za dusze i do dusz w Czyśćcu.
WY WSZYSCY ANIOŁOWIE i Święci
Pańscy! wspomnijcie i pocieszcie Dusze
w Czyśćcu cierpiące, ofiarujcie za nie
wszystką Mękę i Cierpienia Najsłodsze-
go Serca Pana Jezusa i Maryi Matki Jego,
wraz z Waszymi zasługami, i wyjednaj-
cie tym Duszom w Czyśćcu cierpiącym
połączenie się szybkie z Panem Jezusem,
który je kocha i chce mieć je ze Sobą
w Niebie już jak najprędzej.
O Najdroższe Dusze w Czyśćcu, tak ciężko
tam cierpiące, wiedząc, jak bardzo boicie
się i miłujecie Pana, a i kochacie nas na ziemi,
błagam Was, módlcie się za nas, ażebyśmy otrzymali pomoc Bożą w potrzebach
naszych, a szczególniej łaskę wytrwania
w dobrym i łaskę Szczęśliwej Śmierci. Amwn
6
----------------------------------------------------------------------------
Modlitwa z odpustem
Boże, który raczyłeś zostawić nam zna-
ki Twej Męki na świętem prześcieradle,
w które owinięte Twe Ciało Najświęt-
sze, zdjęte z krzyża przez Józefa z Ary-
matei: spraw litościwie, abyśmy przez
śmierć i pogrzeb Twój do chwalebnego
Zmartwychwstania doprowadzeni zo-
stali. Który żyjesz i królujesz z Bogiem
Ojcem w jedności Ducha Świętego, Bóg
na wieki wieków. Amen.
(Papież Klemens VII nadał odp. zupełny
albo możność wybawienia duszy z czyść-
ca każdemu, kto będąc w stanie łaski,
powyższą modlitwę pobożnie odmówi).
7
----------------------------------------------------------------------------
Modlitwa
Św. Gertrudy na cmentarzu
Wieczny odpoczynek racz im dać Panie
Pozdrawiam Was wszystkie dusze
wierne. Niech wam da odpoczynek
Ten, który jest prawdziwym odpo-
czynkiem. Niech Jezus Chrystus Syn
Boży, który dla zbawienia naszego,
dla zbawienia wszystkich, narodził się
z Niepokalanej Dziewicy i Krwią Swo-
ją was odkupił, niech Jezus Chrystus
was błogosławi, od mąk wyzwoli, da
wam chwalebne Zmartwychwstanie
w dzień sądu i z Aniołami Swojemi
połączy Was na wieki. Amen.
8
------------------------------------------------------------------
Modlitwa do Pana Jezusa na krzyżu
Źródło: Droga do Nieba 1925r.
Oto ja, o dobry i najsłodszy Jezu,
upadam na kolana przed obliczem
Twoim i w największej żarliwości du-
cha proszę Cię i błagam, abyś wraził
w serce me najżywsze uczucia wiary,
nadziei i miłości, oraz prawdziwą
skruchę za grzechy moje i silną wolę
poprawy. Oto z wielkim uczuciem
serca i boleścią Twoje pięć Ran w du-
chu oglądam i myślą w nich się zata-
piam, mając przed oczyma to, co w
usta Twoje włożył, o dobry Jezu, już
prorok Dawid: „Przebodli ręce moje
i nogi moje, policzyli wszystkie kości
moje.” (Odpust 10 lat)
9
---------------------------------------------------------------------
Anima Christi
Źródło: Droga do Nieba 1925r.
Duszo Chrystusowa, uświęć mnie.
Ciało Chrystusowe, zbaw mnie.
Krwi Chrystusowa, napój mnie.
Wodo z boku Chrystusowego, obmyj
mnie.
Męko Chrystusowa, pokrzep mnie.
O dobry Jezu, wysłuchaj mnie.
W ranach swoich ukryj mnie.
Nie dopuść mi oddalać się od Ciebie.
Od nieprzyjaciela złośliwego broń
mnie.
W godzinę śmierci wezwij mnie.
I każ mi przyjść do siebie,
Abym ze Świętymi Twymi chwalił Cię
Na wieki wieków. Amen.
(Odpust 7 lat)
10
----------------------------------------------------------------
Modlitwa za te dusze, za które nikt
się w szczególności nie modli
Źródło: Wspomożenie wiernych św. kościoła katolic-
kiego cierpiącego 1837
Boże nieskończonego miłosierdzia! zmiłuj
się nad duszami, które żadnego ratunku,
ani pocieszenia nic mają, i które z dawno-
ści czasu, dla ubóstwa albo zaniedbania są
zapomniane i za które rzadko albo nigdy w
szczególności modlitwy się nie odprawują.
Boże łaskawy! racz odpuścić im grzechy,
któremi Cię obraziły, a racz je uwolnić,
ponieważ tak wiele kosztowały Syna
Twojego Jezusa Chrystusa. Uśmierz ich
męki i zaprowadź je do miejsca spokoj-
nego, gdzie je racz złączyć z Wybranymi
Twymi w chwale wiekuistej przez Jezusa
Chrystusa Zbawiciela. Amen.
11
---------------------------------------------------------------------------
Akt heroicznej miłości
dla dusz w Czyśćcu
Można używać sposobu podanego
przez św. Alfonsa:
Ojcze wieczny, w zjednoczeniu z zasłu-
gami Jezusa i Maryi, ofiaruję Tobie na
korzyść dusz w Czyśćcu cierpiących
wszystkie uczynki i zadośćuczynienia,
których sam dostąpić mogę, jako też
wszystkie te, które za mnie będą ofiaro-
wane, tak w życiu jak i po śmierci mojej.
Wszystkie te zadośćuczynienia skła-
dam w przeczyste ręce Niepokalanie
Poczętej Dziewicy Maryi, aby udzieliła
je tym duszom, które pragnie z płomie-
ni czyśćcowych wybawić. Przyjmij, o
Boże mój, ode mnie tę ofiarę łaskawie
i spraw, abym co dzień w Łasce Twej się
pomnażał(a), a w godzinę śmierci zna-
lazł(a) u Ciebie zmiłowanie. Amen.
12
-------------------------------------------------------------
Litania
za Dusze w wiernych zmarłych
za Dusze w wiernych zmarłych
Źródło: Brewiarzyk Tercjarski oo.
Franciszków wyd. 7 1931
Kyrie eleison. Chryste eleison.
Kyrie eleison.
Chryste usłysz nas, Chryste, wysłuchaj nas.
Ojcze z Nieba Boże, Zmiłuj się nad
jego (jej, ich) duszą(ami)!
Synu, Odkupicielu świata, Boże,
Duchu Święty Boże,
Święta Trójco Jedyny Boże,
Święta Maryo, módl się za jego (jej,
ich) duszą(ami)!
Święta Boża Rodzicielko,
Święta Panno nad pannami,
Wszyscy Święci Aniołowie
i Archaniołowie, Módlcie się za
jego (jej, ich) duszą(ami)!
Wszyscy Święci Niebiescy Duchowie,
Wszyscy Święci Patriarchowie i Prorocy,
Wszyscy Święci Apostołowie i Ewangeliści,
Wszyscy Święci Uczniowie Pańscy,
Wszyscy Święci Niewinni Młodziankowie,
Wszyscy Święci Męczennicy
Wszyscy Święci Biskupi i Wyznawcy,
Wszyscy Święci Doktorowie,
Wszyscy Święci Kapłani i Lewici,
Wszyscy Święci Zakonnicy i Pustelnicy,
Wszystkie Święte Panny i Wdowy,
Wszyscy Święci i Święte Boże,
Przyczyńcie się za nim (nią, nimi).
Bądź im miłościw, Przepuść mu (jej,
im), Panie!
Bądź im miłościw, Wybaw go (ją,
ich), Panie!
Od mąk czyśćcowych,
Przez Wcielenie i Narodzenie Twoje,
Przez chrzest i święty post Twój,
Przez utrapione życie Twoje,
Przez Krzyż i Mękę Twoją,
Przez Śmierć i Pogrzeb Twój,
Przez chwalebne Zmartwychwstanie
i Wniebowstąpienie Twoje,
Przez Ducha Świętego Pocieszyciela
Zesłanie,
My grzeszni Ciebie prosimy
Wysłuchaj nas, Panie!
Abyś duszy jego (jej/duszom zmar-
łych) przepuścić raczył,
Abyś mu (jej, im) winy jego (jej, ich)
odpuścić raczył,
Abyś mu (jej, im) resztę kary za
grzechy darować raczył,
Abyś go (ją, ich) z czyśćca wybawić raczył,
Abyś go (ją, ich) do wiecznego żywota
przyjąć raczył,
Baranku Boży, który gładzisz grzechy
świata, wieczny odpoczynek racz
mu (jej, im) dać, Panie! (3 razy)
Ojcze nasz. Zdrowaś Marya
V. Wieczny odpoczynek racz mu (jej,
im) dać, Panie!
R. A Światłość Wiekuista niechaj mu
(jej, im) świeci.
V. Wysłuchaj Panie, za nim (nią,
nimi) nasze błagalne wołanie.
R. Niech mu (jej, im) modlitwa nasza
zjedna zmiłowanie.
V. Módlmy się: Racz, miły Panie,
nakłonić ucha Twego do próśb naszych,
którymi Miłosierdzia Twego pokornie
prosimy, abyś dusze sług i służebnic
Twoich, którym z tego świata zejść roz-
kazałeś, w krainie pokoju i światłości
umieścił i do towarzystwa Świętych
Twoich przypuścił. Przez Chrystusa,
Pana naszego.
R. Amen.
Akt codziennego ofiarowania” za dusze czyśćcowe:
http://flowers.unixstorm.org/attachm...4&d=1696325365
http://flowers.unixstorm.org/images/...A MODLITWA.png
„Panie Jezu, Odkupicielu świata, w zjednoczeniu z Twoją Ofiarą Krzyżową, ofiaruję Ci przez ręce Mateczki Niepokalanej moje modlitwy i prace, radości, trudy i cierpienia w intencji konających i zmarłych poddanych oczyszczeniu, błagając Cię o przyspieszenie ich wejścia do Chwały, gdzie Ty wraz z Ojcem i Duchem Świętym żyjesz i królujesz na wieki wieków. Amen.