Piękna modlitwa za chorych, umierających i odrzuconych
https://www.youtube.com/watch?v=pHgOlXLIkA0
Piękna modlitwa za chorych, umierających i odrzuconych
https://yt3.ggpht.com/qCBw3QXaDRxB-o...00ffffff-no-rj Zjednoczeni w modlitwie
Modlitwa za chorych, umierających i odrzuconych
Wszechmogący i wieczny Boże, Ojcze ubogich, Pocieszycielu chorych, Nadziejo umierających, Twoja miłość kieruje każdą chwila naszego życia. Wznosimy w modlitwie do Ciebie nasze serca i umysły. Sławimy Cię za dar ludzkiego życia, a szczególnie za obietnicę życia wiecznego. Wiemy, że zawsze jesteś blisko pogrążonych w smutku i ubogich oraz wszystkich tych, którzy są bezbronni i którzy cierpią.
O Boże łagodności i współczucia, przyjmij modlitwy, które zanosimy w imieniu naszych chorych braci i sióstr. Wzmocnij ich wiarę i zaufanie do Ciebie. Pociesz ich swoją pełną miłości obecnością i – jeśli taka jest Twoja wola – przywróć im zdrowie, daj nowe siły ich ciałom i duszom.
O miłościwy Ojcze, pobłogosław tych, którzy umierają, pobłogosław tych wszystkich, którzy wkrótce staną z Tobą twarzą w twarz. Wierzymy, że uczyniłeś ze śmierci drzwi do życia wiecznego. Podtrzymuj w imię Twoje naszych braci i siostry, którzy są u kresu swego życia, i zaprowadź ich bezpiecznie do domu życia wiecznego z Tobą.
O Boże, Źródło wszelkiej mocy, broń i chroń tych, którzy opiekują się chorymi i troszczą o umierających. Obdarz ich duchem odwagi i życzliwości. Wspieraj ich w wysiłkach na rzecz niesienia pocieszenia i ulgi. Uczyń z nich jeszcze bardziej promieniujący znak Twojej przemieniającej miłości.
Panie życia i Opoko naszej nadziei, obdarz swym obfitym błogosławieństwem tych wszystkich, którzy żyją, pracują i umierają. Napełnij ich swoim pokojem i swoją łaską. Ukaż im, że jesteś kochającym Ojcem, Bogiem miłosierdzia i współczucia. Amen.
Re: Piękna modlitwa za chorych, umierających i odrzuconych
Inna modlitwa za chorych:
„Ojcze w niebie, Ty z miłości do człowieka posłałeś na świat swojego Syna, który żyjąc wśród nas uzdrawiał chorych i pomagał cierpiącym. Przez Twą nieskończoną miłość, proszę Ciebie o łaskę zdrowia dla chorych, jeśli jest taka Twoja wola, a otrzymane zdrowie nie przyczyni się do ich zguby wiecznej. Proszę Cię, abyś dał im łaskę zrozumienia sensu cierpienia i choroby, aby krzyż, który dźwigają nie był bezsensownym ciężarem, ale stał się źródłem uświęcenia własnego oraz całego Kościoła. Amen”
Re: Piękna modlitwa za chorych, umierających i odrzuconych
Piękna modlitwa chorego za wstawiennictwem św. ojca Stanisława Papczyńskiego
Święty Stanisław Papczyński oręduje za osobami chorymi i źle się mającymi. Sam w swoim ziemskim życiu doznał wielu chorób i niepowodzeń. Jako młody chłopak wyjechał do Lwowa, tam pracował jako korepetytor i uczył się, aby zostać przyjętym do jezuickiego kolegium. Rodziny u których mieszkał i pracował jedna po drugiej rezygnowały z jego usług, w końcu wylądował na ulicy jako żebrak i zachorował na świerzb. Psy lizały jego rany, nie miał co jeść, był umierający. Wołał do Boga o pomoc – i ją dostał! Zaopiekował się nim nieznajomy człowiek, który zabrał go do siebie, dzięki czemu wyszedł z choroby.
Modlitwa chorego
Święty Stanisławie, przychodzę do ciebie chory i cierpiący. Wiem, że ty sam nieraz doświadczałeś boleśnie skutków choroby i cierpiałeś fizycznie i duchowo. Zaznałeś też opuszczenia w chorobie. Poznałeś osobiście, jak kruche jest nasze życie.
Dotknięty chorobą, zwracam moje oczy ku tobie i proszę cię o pomoc. Wyproś mi u miłosiernego Boga łaskę zdrowia, abym, jeśli to zgodne jest z Jego wolą, mógł wrócić do moich prac i obowiązków, abym mógł nadal służyć rodzinie i ludziom. Uproś mi cierpliwość w znoszeniu bólu, pociechę w chwilach zwątpienia, a przede wszystkim łaskę zrozumienia sensu mojej choroby. Oby była dla mnie szkołą większego zawierzenia Bożej Opatrzności.
Proszę cię, mój Przyjacielu w niebie, błagaj Boga, abym w moim cierpieniu nie został sam, ale by mi towarzyszyła ludzka życzliwość i pomoc, a ja, abym odwzajemniał się wdzięcznością i modlitwą. Niech moje cierpienie otwiera moje serce na potrzeby innych ludzi i sprawia, bym potrafił okazywać im współczucie, zrozumienie i pomoc.
Święty Stanisławie, orędowniku cierpiących i chorych, módl się za nami teraz i w godzinę śmierci naszej. Amen.
Za: https://papczynski.pl/.../piekna-modlitwa-chorego-za.../