„Jak się modlisz, tak wierzysz. Jak wierzysz, tak się modlisz”.
„Jak się modlisz, tak wierzysz. Jak wierzysz, tak żyjesz”.
„Lex orandi, lex credendi – Prawo modlitwy jest prawem wiary”.
Wersja do druku
„Jak się modlisz, tak wierzysz. Jak wierzysz, tak się modlisz”.
„Jak się modlisz, tak wierzysz. Jak wierzysz, tak żyjesz”.
„Lex orandi, lex credendi – Prawo modlitwy jest prawem wiary”.
Pan Jezus powiedział do świętej Siostry Faustyny:
„Jak bardzo pragnę zbawienia dusz (…). O, gdyby grzesznicy znali moje miłosierdzie, nie ginęłaby ich tak wielka liczba”. Dziś Chrystus zdaje się wołać do nas: ,,Nie mam rąk swoich oprócz waszych!”
Dusze giną mimo Mojej gorzkiej męki. Pomóż mi córko moja, ratować dusze. O, gdyby znali grzesznicy miłosierdzie Moje, nie ginęłaby ich tak wielką liczbą.
Modlić się, to nie znaczy wiele mówić, ale wiele kochać (św. Teresa z Lisieux).
Myśli Ks. Jerzego na każdy dzień - październik
PAŹDZIERNIK
https://pbs.twimg.com/media/Dp3g637W...pg&name=medium
1. W naszej modlitwie różańcowej stajemy przed Tobą, Maryjo, my, ludzie pracy oraz oaza Domowego Kościoła. Chcemy trwać przy Twoim Synu w godzinach Jego agonii, spojrzeć na Jego sponiewierane oblicze, chcemy wziąć swój krzyż, krzyż naszej codziennej pracy, naszych znojów, naszych problemów. (DB 101)
2. Dzisiaj z obawą patrzy Kościół na nowe zagrożenia dla rozwoju polskiej kultury. Biskupi wielokrotnie dawali temu wyraz, gdy pisali, że „zasadnicze znaczenie dla zaistnienia ugody społecznej mają religia i kultura”. (KZ 110)
3. Egzamin z męstwa zdali robotnicy w sierpniu 1980 roku, a wielu z nich zdaje go nadal. (KZ 1530
4. Nie potępiamy, bo za każdym człowiekiem stoi Chrystus. (DB 48)
5. Chyba najbardziej jesteśmy ci wdzięczni [Ojcze Święty] za twój pocałunek ziemi ojczystej, który złożyłeś jak na rękach kochanej matki. Za twoje błogosławieństwo pokoju i ukazywanie drogi do trwałego pokoju w Ojczyźnie. Za twoją odwagę dotykania wszystkich problemów, którymi żyjemy. (KZ 114)
6. Nie mówimy, że świat jest coraz gorszy, coraz smutniejszy. Jeżeli nawet tak jest, to źródła smutku są w nas, a nie gdzie indziej. I źródła radości muszą być w nas. Autentyczna radość to obecność Boga. (DB 27)
7. To, co wielkie i piękne, rodzi się przez cierpienie. Tak jak na cierpieniach, na bólu, na łzach i krwi roku 1970 wyrósł patriotyczny zryw ludzi młodych, wyrosła „Solidarność”. Dobre drzewo musi dać dobre owoce. Na drzewie zła muszą wyrosnąć i wyrastają owoce zła. (KZ 46)
8. Prawda łączy się zawsze z miłością, a miłość kosztuje. Miłość prawdziwa jest ofiarna, stąd i prawda musi kosztować. Prawda, która nic nie kosztuje jest kłamstwem. (KZ 149)
9. Żyć w prawdzie, to być w zgodzie ze swoim sumieniem. prawda zawsze jednoczy i zespala. (KZ 149)
10. Wielkość prawdy przeraża i demaskuje kłamstwa ludzi małych, zalęknionych. (KZ 149)
11. Od wieków trwa nieprzerwana walka z prawdą. Prawda jest jednak nieśmiertelna, a kłamstwo ginie szybką śmiercią. (KZ 149)
12. Nie możemy zadowalać się prawdami łatwymi, powierzchownymi, propagandowymi i narzucanymi gwałtem. (KZ 150)
13. Życie nie da się oszukać, jak nie da się oszukać i ziemi. Jeżeli wrzuci się w nią plewy, zbierze się chwasty. (KZ 152)
14. Ewangelia Chrystusowa jest owocna przez wieki i ciągle aktualna, bo jest prawdą. Ideologie, które kierują się kłamstwem i przemocą, upadają, przynoszą złe owoce i spustoszenie moralne. (KZ 152)
15. Podstawowym warunkiem wyzwolenia człowieka ku zdobywaniu prawdy i życia prawdą jest zdobycie cnoty męstwa. Oznaką chrześcijańskiego męstwa jest walka o prawdę. Cnota męstwa jest przezwyciężeniem ludzkiej słabości, zwłaszcza lęku i strachu. Bo bać się w życiu trzeba tylko zdrady Chrystusa za parę srebrników jałowego spokoju. (KZ 152)
16. Chrześcijaninowi nie może wystarczyć tylko potępienie zła, kłamstwa, tchórzostwa, zniewalania, nienawiści, przemocy. Chrześcijanin musi być prawdziwym świadkiem, rzecznikiem i obrońcą sprawiedliwości, dobra, prawdy, wolności i miłości. O te wartości musi odważnie się upominać dla siebie i innych. (KZ 152)
17. W dużej mierze sami jesteśmy winni naszemu zniewoleniu, gdy ze strachu albo dla wygodnictwa akceptujemy zło, gdy nawet głosujemy na mechanizm jego działania. Jeśli z wygodnictwa czy lęku poprzemy mechanizm działania zła, nie mamy wtedy prawa tego zła piętnować, bo my sami stajemy się jego twórcami i pomagamy je zalegalizować. (KZ 153)
18. Naród ginie, gdy brak mu męstwa, gdy oszukuje siebie, mówiąc, że jest dobrze, gdy jest źle, gdy zadowala się tylko półprawdami. (KZ 153)
19. Żądając prawdy od innych, sami musimy żyć prawdą. Żądając sprawiedliwości, sami musimy być sprawiedliwi. Żądając odwagi i męstwa, sami musimy być na co dzień mężni i odważni. (KZ 153)
20. Człowiek sprawiedliwy to ten, który kieruje się prawdą i miłością. Bo im więcej w człowieku jest prawdy i miłości, tym więcej i sprawiedliwości. Sprawiedliwość musi iść w parze z miłością, bo bez miłości nie można być w pełni sprawiedliwym. Gdzie jest brak miłości, tam na jej miejsce wchodzi nienawiść i przemoc. (KZ 1550
21. Pokoju nie można zachowywać tylko przez słowne deklaracje, tylko przez słowa, choćby szczere, nie mówiąc o demagogicznych. Dlatego też dla pokoju i spokoju w Ojczyźnie, dla stworzenia warunków do radosnego i owocnego budowania w domu ojczystym trzeba najpierw usunąć to wszystko, co naród odczuwa jako niesprawiedliwość społeczną. (KZ 155)
22. Źródłem sprawiedliwości jest sam Bóg. Trudno więc mówić o sprawiedliwości tam, gdzie nie ma miejsca dla Boga i Jego przykazań. (KZ 156)
23. Sprawiedliwość nakazuje zawsze kierować się dobrą wolą i miłością w stosunku do człowieka, który jest stworzony na obraz i podobieństwo Boże i dzięki temu jest największą wartością po Bogu. (KZ 156)
24. Sprawiedliwość zabrania ograniczania wolności człowieka przez lawinę coraz to nowych, wygodnych dla władzy aktów prawnych. (KZ 156)
25. Pracownicy wymiaru sprawiedliwości muszą pamiętać, że w imię Bożej sprawiedliwości od paragrafów ważniejszy jest człowiek. Że w naszej rzeczywistości często paragrafy i przepisy prawne wykorzystywane są nie tylko dla oszukania prawdy, ale i dla umęczenia człowieka. (KZ 159)
26. Często nasza bierność moralna inspiruje niesprawiedliwość. (KZ 159)
27. Miejmy odwagę ukazywać historię Ojczyzny, tak nieuczciwie fałszowaną. (DB 45)
28. Trzeba zdawać sobie sprawę z sytuacji geopolitycznej, w jakiej się znajdujemy, ale jednocześnie ta sytuacja nie może być wygodnym pretekstem, by rezygnować z należnych narodowi praw. (KZ 1630
29. Naród polski nie nosi w sobie nienawiści i dlatego zdolny jest wiele przebaczyć, ale tylko za cenę powrotu do prawdy. Bo prawda i tylko prawda jest pierwszym warunkiem zaufania. (KZ 165)
30. Jako synowie Boga nie możemy być niewolnikami. (DB 102)
31. Kogo Bóg doświadcza w cierpieniach, tego bardziej też kocha. W każdym utrapieniu trzeba szukać woli Bożej. Dlatego w Bogu trzeba szukać spokoju. Najlepiej w cichej modlitwie, w poleceniu wszystkiego, co się czyni, Bogu. Tak już bowiem jest, że każdy cierpi. Nie trzeba więc nigdy się złościć z [powodu] żadnego cierpienia. (DB 26)
Za: http://kspopieluszko.blogspot.com/20...zien_7092.html
Zło pokonuje się mocą Ducha, a nie narzekaniem i krzykiem. abp Fulton J. Sheen
"Jestem katolickim księdzem z Polski ; chciałbym zająć jego miejsce, bo ma żonę i dzieci." Św. Maksymilian Kolbe
https://pbs.twimg.com/media/FX3qTwMX...pg&name=medium
Człowiek myśli, Pan Bóg kryśli - jak to mawiali nasi przodkowie.
Kto ufa Matce Bożej, nigdy nie dozna rozczarowania. Św. Jan Bosko
https://kolbianum.franciszkanie.pl/k...o_grafika3.jpg
Źródło: http://kolbianum.franciszkanie.pl/ko...sw-jana-bosko/
„Nie odkładajmy do jutra tego, co możemy zrobić dzisiaj. Któż może nas zapewnić, że jeszcze jutro żyć będziemy?”
– Ojciec Pio.
Maryjo,uproś mi stały dobry humor,to szczęście wewnętrzne,które daje Bóg.
św. Urszula Ledóchowska
„Bądź pozdrowiona, Krwi Najdroższa, która tryskasz z ran naszego Ukrzyżowanego Pana Jezusa i zmywasz grzechy całego świata.”
Rafaello Bernardo CPPS
Modlitwa jest tym dla duszy, czym dusza dla ciała. Jak ciało bez duszy jest martwe, tak dusza bez modlitwy jest pozbawiona żywotności i siły.
(Św. Wincenty a Paulo)
Pielęgnujmy w naszych sercach duchowe dziedzictwo, któremu na imię Polska!http://flowers.unixstorm.org/images/...ZNY NASZEJ.png
Nikt nie mówił, że będzie łatwo tylko że będzie warto.
"Na ziemi istnieją i będą istniały do końca świata dwa wielkie królestwa. Ich granice nie dzielą ludzi ani społeczeństw ponieważ przebiegają wewnątrz każdej duszy ludzkiej". Św. Augustyn.
Bądźcie światłem w ciemności,
miłością w nienawiści
nadzieją w rozpaczy.
AGNES SASAGAWA z Akita
Wszystko mogę w tym który mnie umacnia.
https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.n...TQ&oe=66DDE627
Obrazek z netu.
"Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia." Flp 4, 12
Kto w każdym położeniu potrafi wiernie trwać przy Panu, ten doświadcza ogromu Bożych łask. W chwilach radości potrafi wielbić Boga, a w chwilach próby nie wątpi w Jego obecność. Ważne, aby nie pozwolić sobie na zuchwałość, ale roztropnie podchodzić do każdego wydarzenia, sytuacji, czy jakiegokolwiek przedsięwzięcia. To nie znaczy, że Bóg wszystko zrobi za Ciebie. Tego się nie spodziewaj. On będzie z Tobą. Nie bój się wysiłku, trudu, odrobiny samotności, czasem niezrozumienia ze strony bliźnich. W Nim możesz wszystko!
Czy zbyt łatwo nie ulegasz zwątpieniu, gdy po ludzku nic nie idzie?
ks. Paweł Jasina SChr.
https://www.biblijni.pl/.../11515_wszystko_moge_w_tym...
„Bóg cię kocha. Odpowiedz na Jego miłość, jak możesz najlepiej”
"Należę całkowicie do wszystkich,
każdy może powiedzieć: „Ojciec Pio jest mój”
Św. o. Pio kapucyn
„Nie zadowalajcie się Mówieniem: jestem chrześcijaninem! Ale żyjcie tak, żeby można było o was powiedzieć:
widziałem człowieka kochającego Boga z całego serca i zachowującego Jego przykazania.”
- Święty Wincenty Paulo
Miara miłości jest miarą wielkości
„Miarą twojego człowieczeństwa jest wielkość twojej troski o drugiego człowieka”
(Ks. Mieczysław Maliński)
„Miarą miłości jest miłość bez miary”.
Święty Bernard z Clairvaux.
Pokora, to poczucie włąsnej wartości/godności bez poczucia wyższości.
"Świętość nie oznacza robienia nadzwyczajnych rzeczy, ale jest robieniem tych zwyczajnych z miłością i wiarą".
Papież na Twitterze o zwyczajnej świętości
„Kochajmy Boga, ale niech to będzie widać przez trud naszych rąk i w pocie czoła.”
"Od modlitwy zależy wszystko: wytrwanie w powołaniu, owocność pracy, unikanie grzechu, żywotność miłości. Jednym słowem, od niej zależy zbawienie".
„Im więcej dajecie, tym więcej otrzymacie.”
„Najsilniejsza bronią w walce z diabłem jest pokora. Skoro nie wie, jak jej używać, nie będzie też wiedział, jak się przed nią bronić.”
„Pan Bóg zajmuje się naszymi sprawami zawsze wtedy, gdy my zajmujemy się Jego sprawami.”
Św.Wincenty a Paulo
Więcej w linku.
Źródło: https://parafia.brzeziny.org.pl/kult...ncenty-a-paulo
https://parafia.brzeziny.org.pl/imag...entyAPaulo.jpg
"Człowiek bez wiary jest jak podróżny bez celu, jak ktoś, kto walczy bez nadziei na zwycięstwo".
Św. Augustyn
https://www.youtube.com/watch?v=XTCH9p5ZLek
50 CYTATÓW ŚWIĘTYCH, KTÓRE DAJĄ DO MYŚLENIA "SZATAN MA TYLKO JEDNĄ BRAMĘ, ABY WEJŚĆ DO NASZEJ DUSZY"
https://yt3.ggpht.com/EKSGE5BatTgd0w...00ffffff-no-rj Bóg Mówi do Ciebie
Film przedstawia wybrane cytaty świętych osób, od których możemy się wiele nauczyć i spojrzeć na świat z innej perspektywy. Święci tacy jak Św. Ojciec Pio, Św. Charbel, Św. Augusty i wielu innych mogą pomóc nam rozwinąć naszą wiarę i przybliżyć się do Boga do Jezusa Chrystusa.
Św Ojciec Pio mówi : "SZATAN MA TYLKO JEDNĄ BRAMĘ, ABY WEJŚĆ DO NASZEJ DUSZY". Wysłuchajmy jego słów, a może to właśnie wstawiennictwem świętych w naszym życiu zacznie działać wola Boża.
Módlmy się kochani i umacniajmy się w wierzę. Czytajmy słowo Boże, wierzmy w Ewangelię i żyjmy tak jak pragnie tego Jezus Chrystus. Patrząc na życie świętych widzimy, że wypełniali Oni wolę Boga. Pragnęli jedynie miłości i nią się kierowali.
Bóg jest cały miłością, to przez miłość powstał człowiek i cały świat.
Dziękujmy Boga za wszelki łaski i błogosławieństwa.
Módlmy się do Matki Bożej, aby schroniła nas pod swoim płaszczem, módlmy się aby za jej pośrednictwem wzrosły nawrócenia na świecie.
Módlmy się Kochani.
Módlmy się kochani aby dobry Bóg umocnił naszą wiarę, aby wzmacniał naszą odwagę i wytrwałość. W zjednoczeniu módlmy się każdego dnia, odmawiajmy Różaniec Święty, który jest potężną obroną przed działaniami złego ducha. Nie odrzucajmy wezwań Matki Bożej, nie odrzucajmy miłości Boga i ofiary Jezusa Chrystusa.
Korzystajmy z sakramentów świętych z Eucharystii, spowiedzi i pokuty.
Rozważajmy Pismo Święte i naśladujmy Jezusa Chrystusa. Biblia zawiera w sobie drogę którą każdy człowiek powinien iść. Nie dajmy się zwieść złu, które nieustannie szuka dusz słabych i letnich.
Umocnijmy naszą wiarę w Jezusie Chrystusie, umocnijmy naszego Ducha aby wytrwał w tych trudnych czasach.
Módlmy się kochani ponieważ modlitwa jest tak bardzo potrzebna i konieczna, módlmy się za grzeszników i o nawrócenia, módlmy się nieustannie, wytrwajmy w wierze i miłości.
Módlmy się kochani o nawrócenia, módlmy się o pokój na świecie, módlmy się aby ludzkość zrzuciła kajdany grzechu i powrócił do jednego jedynego Boga.
Bóg nie karze ludzkości nie pragnie tego ponieważ jest miłością, to ludzkość sama na siebie przyciąga cierpienie i klęski. Wszyscy jesteśmy braćmi i siostrami, złączmy się w modlitwie do naszego Boga Ojca, aby zmiłował się nad światem.(...)
"Na ziemi istnieją i będą istniały do końca świata dwa wielkie królestwa.
Ich granice nie dzielą ludzi ani społeczeństw ponieważ przebiegają wewnątrz każdej duszy ludzkiej".
Św. Augustyn
„Twoje słowo jest lampą dla moich stóp i światłem na mojej ścieżce” (Ps 119,105).
8 fragmentów „Dzienniczka” św. Faustyny, które musisz znać
„Dzienniczek” św. siostry Faustyny jest dobrze znany wielu katolikom. Ten zapis osobistej relacji Jezusa ze świętą ma wielkie znaczenie dla kultu Bożego Miłosierdzia. Dlatego warto znać najważniejsze fragmenty „Dzienniczka”.
https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.n...Aw&oe=677C5BF8
1. Jezus zapewnia, że przed sprawiedliwością jest czas miłosierdzia, z którego każdy grzesznik powinien korzystać.
Rozkosz mi sprawiają dusze, które się odwołują do mojego miłosierdzia. Takim duszom udzielam łask ponad ich życzenia. Nie mogę karać, choćby ktoś był największym grzesznikiem, jeżeli on się odwołuje do mej litości, ale usprawiedliwiam go w niezgłębionym i niezbadanym miłosierdziu swoim. Napisz: Nim przyjdę jako Sędzia sprawiedliwy, otwieram wpierw na oścież drzwi miłosierdzia mojego. Kto nie chce przejść przez drzwi miłosierdzia, ten musi przejść przez drzwi sprawiedliwości mojej.
2. Jezus powiedział św. Faustynie, że rani go niedowierzanie w Jego dobroć. Warto, żebyśmy czasem robili rachunek sumienia z tego, jak bardzo potrafimy zaufać Bożemu miłosierdziu.
O, jak bardzo mnie rani niedowierzanie duszy. Taka dusza wyznaje, że jestem święty i sprawiedliwy, a nie wierzy, że jestem miłosierdziem, nie dowierza dobroci mojej. I szatani wielbią sprawiedliwość moją, ale nie wierzą w dobroć moją.
3. Koronka do miłosierdzia Bożego to wyjątkowa modlitwa. Została przekazana św. Faustynie jako deska ratunku nawet dla największych grzeszników.
Odmawiaj nieustannie tę koronkę, której cię nauczyłem. Ktokolwiek będzie ją odmawiał, dostąpi wielkiego miłosierdzia w godzinę śmierci. Kapłani będą podawać grzesznikom jako ostatnią deskę ratunku; chociażby był grzesznik najzatwardzialszy, jeżeli raz tylko odmówi tę koronkę, dostąpi łaski z nieskończonego miłosierdzia mojego. Pragnę, aby poznał świat cały miłosierdzie moje; niepojętych łask pragnę udzielać duszom, które ufają mojemu miłosierdziu.
4. Może czasem masz poczucie, że w twoim życiu jest za dużo zła i Bóg nie będzie w stanie ci wybaczyć? Jezus ma odpowiedź.
Niechaj się nie lęka do mnie zbliżyć dusza słaba, grzeszna, a choćby miała więcej grzechów niż piasku na ziemi, utonie wszystko w otchłani miłosierdzia mojego.
5. Ten fragment da ci pocieszenie w strapieniu i zwątpieniu.
Napisz to dla dusz strapionych: Gdy dusza ujrzy i pozna ciężkość swych grzechów, gdy się odsłoni przed jej oczyma duszy cała przepaść nędzy, w jakiej się pogrążyła, niech nie rozpacza, ale z ufnością niech się rzuci w ramiona mojego miłosierdzia, jak dziecko w objęcia ukochanej matki. Dusze te mają pierwszeństwo do mojego litościwego serca, one mają pierwszeństwo do mojego miłosierdzia.
6. Szczególnym momentem oddania się w ręce Bożej łaski jest sakrament spowiedzi. Jezus powiedział św. Faustynie, że najważniejsza w pojednaniu jest ufność.
Córko, kiedy przystępujesz do spowiedzi świętej, do tego źródła miłosierdzia mojego, zawsze spływa na twoją duszę moja krew i woda, która wyszła z serca mojego, i uszlachetnia twą duszę. Za każdym razem, jak się zbliżasz do spowiedzi świętej, zanurzaj się cała w moim miłosierdziu z wielką ufnością, abym mógł zlać na duszę twoją hojność swej łaski. Kiedy się zbliżasz do spowiedzi, wiedz o tym, że ja sam w konfesjonale czekam na ciebie, zasłaniam się tylko kapłanem, lecz sam działam w duszy. Tu nędza duszy spotyka się z Bogiem miłosierdzia. Powiedz duszom, że z tego źródła miłosierdzia dusze czerpią łaski jedynie naczyniem ufności. Jeżeli ufność ich będzie wielka, hojności mojej nie ma granic.
7. Jezus powiedział św. siostrze Faustynie, że Polska ma szczególne miejsce w Jego sercu i w planach Jego ostatecznego przyjścia.
Polskę szczególnie umiłowałem, a jeżeli posłuszna będzie woli mojej, wywyższę ją w potędze i świętości. Z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na ostateczne przyjście moje.
8. Ofiara Chrystusa to dar przede wszystkim dla grzeszników, a nie dla sprawiedliwych.
Jestem hojniejszy dla grzeszników, niżeli dla sprawiedliwych. Dla nich zstąpiłem na ziemię…, dla nich przelałem Krew, niech się nie lękają do Mnie zbliżyć, oni najwięcej potrzebują Mojego Miłosierdzia.
Źródło: https://www.parafiaruja.pl/8-fragmen...e-musisz-znac/
"Pogodnie przyjmuję krzyż, który mi został ofiarowany, (ale) będziemy walczyć nadal o honor Pana naszego Jezusa Chrystusa i Jego Kościoła świętego i niepokalanego... i nigdy nie pomylimy go z nową religią, która głosi szczęście ziemskie, uciechy, rewolucję i wolność wszelkich uczynków, która obala mszę, kapłaństwo, katechizm i wszystko, co nadprzyrodzone: to antyteza chrześcijaństwa"
ks. Coache
Lepiej stracić chwilę w życiu, niż życie w jednej chwili.
Cytaty św. Augustyna
Zbiór myśli świętego Augustyna z Hippony
Gdzie Bóg jest na pierwszym miejscu, tam wszystko jest na swoim miejscu.
Pracuj tak, jakby wszystko zależało od ciebie ale ufaj tak, jakby wszystko zależało od Boga.
I chodzą ludzie podziwiać szczyty gór i wzdęte fale morza, i szerokie nurty rzek, i przestwór oceanu, i kręgi gwiezdne, a siebie zaniedbują.
Nie zatrzymujmy nieprzyjaźni względem kogokolwiek w naszych sercach, bo gdy w sercu zbierze się dużo nienawiści, ono niszczeje.
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.
Sprawiedliwości musi się stać zadość, choćby świat miał zginąć.
Nie zawsze nieznajomość zła jest złem.
Szczęśliwy kto kocha Ciebie, przyjaciela w Tobie, a nieprzyjaciela ze względu na Ciebie.
Przyjacielowi chwalącemu i nieprzyjacielowi ganiącemu nie należy we wszystko wierzyć.
Błądzenie jest rzeczą ludzką, ale dobrowolne trwanie w błędzie jest rzeczą diabelską.
Prawdziwą radość można tu sobie przygotować, ale uzyskać ją można dopiero w przyszłym życiu.
Bóg jest najlepiej znany w tym, że Go nie znamy.
Szczęśliwy jest człowiek, który posiada to, czego chce, a nie chce nic złego.
Dajcie mi modlące się matki, a uratuję Świat.
Nieszczerość jest wrogiem każdej przyjaźni.
Pierwotnym źródłem miłości jest Bóg.
Boże, daj mi siłę, abym mógł zrobić wszystko, czego ode mnie żądasz. A potem żądaj ode mnie, czego chcesz.
Ziemia jest twoim okrętem, nie siedzibą.
Nie chodź na rynek, wejdź w siebie, we wnętrzu człowieka mieszka prawda.
Pokora i wstyd po uczynionym grzechu daleko są milsze Bogu, niż pycha po spełnieniu dobrego uczynku.
Życie rodziców jest księgą, którą czytują dzieci.
Ten, który cię stworzył wie również, co ma z tobą zrobić.
Szukający Pana znajdą Go, a znalazłszy Go, będą Go chwalić.
Im bardziej wątpiłem w Boga, tym bardziej opieszale Go szukałem.
Idziemy do Boga nie drogą, lecz miłością.
Zły człowiek nie chce mieć prawdy Ewangelii przed sobą, lecz za sobą. Gdy są te prawdy przed tobą, to cię prowadzą, a gdy za tobą to cię obarczają.
Cierpliwość jest towarzyszem mądrości.
Oddajmy siebie w całości nie jako równowartość, ale po prostu dlatego, że nie mamy nic więcej.
Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czytają tylko jedną stronę.
Czas to ludzie, bo to ludzie tworzą czasy, dobre lub złe.
Miłość porusza się na dwóch nogach: jedną z nich jest miłość do Boga, drugą do ludzi. Rób wszystko, żebyś nie kuśtykał, ale biegnij na obu, aż do samego Boga.
Chcesz mieć radość wieczną, złącz się z Tym, który jest wieczny.
Nadmiar dobroci nie szkodzi.
W wieczności Bożej istnieje tylko jedno: trwanie; w czasie istnieje tylko jedno: przemijanie.
Co to jest czas? Kiedy nikt mnie nie pyta, wiem. Ale kiedy chcę wytłumaczyć komuś, kto o to pyta, już nie wiem.
Człowiek jest tęsknotą Boga, jest celem Jego miłości.
Wiara to wierzyć w to, czego jeszcze nie widzisz; nagrodą tej wiary jest widzieć to, w co wierzysz.
Nie ma takiego człowieka, który by nie kochał, ale cała rzecz w tym, co kocha.
Istnieją dwa rodzaje jałmużny: dawanie i przebaczanie. Dawanie tego, co dobrego zdobyłeś; przebaczanie tego, co wycierpiałeś.
Wiara jest źródłem modlitwy. Jeżeli źródło wiary wyschnie, nie może płynąć potok modlitwy.
Łzy są kroplami krwi duszy.
Jeśli chcesz być wielki, zaczynaj od rzeczy małych. Zakładaj głęboki fundament pokory, skoro zamierzasz budować wysoko.
Człowiek, tak jak nie może sam siebie stworzyć, tak nie może sam siebie uszczęśliwić.
Dusza żywi się tym, z czego się cieszy.
Kto kocha siebie a nie Boga, nie kocha siebie; kto natomiast kocha Boga a nie siebie, siebie kocha.
Człowiek jest tyle wart, ile jest w stanie kochać.
Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka. Może mu tylko dopomóc wyszukać prawdę we własnym sercu, jeżeli ją posiada.
Jaka miłość - taki człowiek.
Lepiej uczyć się rzeczy pożytecznych niż podziwianych.
Przede wszystkim powinniście wystrzegać się podejrzeń, ponieważ są one trucizną zabijającą przyjaźń.
Dopełnieniem wszystkich naszych dzieł jest miłość.
Gdy miłość kimś zawładnie, to przemienia go w to, co miłuje.
Dlaczego płacz słodkim jest dla nieszczęśliwych?
Nie mieczem, lecz krzyżem uczynił Chrystus ziemię sobie poddaną.
Bóg jest bliżej nas, niż my siebie samych.
Nasze pragnienia zawsze się modlą, choćby wargi milczały.
Jeżeli cię przestrasza praca, wspomnij na nagrodę.
Nie powinniśmy kochać ludzi na tyle, aby dla nich kochać ich występki, a nie powinniśmy nienawidzieć występków na tyle, aby dla nich nienawidzieć ludzi.
O tyle stajesz się z dnia na dzień piękniejszy, o ile wzrasta w tobie miłość. Bo miłość jest ozdobą duszy, jest jej pięknem.
Wierzę, aby zrozumieć.
Jeśli mówisz, mów z miłości. Jeśli upominasz, upominaj z miłości. Jeśli przebaczasz, przebaczaj z miłości.
Początkiem dobrych czynów jest wyznanie złych.
Rozumiej, abyś mógł wierzyć, wierz, abyś mógł rozumieć.
Dwojako chybiamy w naszych stosunkach z ludźmi: gdy ich krzywdzimy i gdy im nie pomagamy, choć pomóc możemy.
Zło jest-ci to żadna natura, a nazwa ta nie oznacza niczego innego jak tylko brak dobra.
Niech zginie świat, byleby stało się zadość sprawiedliwości.
Złem jest złe używanie dobra.
Przemoc przyzwyczajenia pociąga i pęta ducha nawet wbrew jego woli, ale nie bez jego winy.
Słowo w żłobie kwiliło jako nie umiejące mówić dziecię, bez którego niema byłaby cała mowa ludzka.
Strumień łaski nie wspina się na wzgórza pychy, lecz spływa w doliny pokory.
Tam gdzie jest miłość, nie ma cierpienia, a jeśli nawet jest, to samo staje się przedmiotem miłości.
Śmierć, której ludzie się boją, to jest odłączenie duszy od ciała, natomiast śmierć, której ludzie się nie boją, a bać powinni, to jest odłączenie od Boga.
Porządek jest rozmieszczeniem równych i nierównych rzeczy z wyznaczeniem odpowiedniego dla każdego z nich miejsca.
Pracuj tak, jakby wszystko zależało od ciebie ale ufaj tak, jakby wszystko zależało od Boga.
Człowiek nie może niczego nauczyć drugiego człowieka, może mu tylko dopomóc w wyszukiwaniu prawdy we własnym sercu, jeżeli ją posiada.
Odnaleźć stałość w odczuwanych sprzecznościach - oto jest cel walki z samym sobą.
Bóg miłuje nas takimi, jakimi będziemy, a nie takimi, jakimi jesteśmy.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić.
Każdy musi być zły i cielesny z powodu Adama, który pozbawił nas wolności wyboru nie grzeszenia.
Źródło: http://www.kosciolnadole.pl/cytaty-sw-augustyna-31922
Cytat:
Mamy wypowiadać prawdę, gdy inni milczą. Wyrażać miłość i szacunek, gdy inni sieją nienawiść. Zamilknąć, gdy inni mówią. Modlić się, gdy inni przeklinają. Pomóc, gdy inni nie chcą tego czynić. Przebaczyć, gdy inni nie potrafią. Cieszyć się życiem, gdy inni je lekceważą.
Bł. ks. Jerzy Popiełuszko
https://scholaaniol.wordpress.com/wp...styn.jpg?w=640
Święty Augustyn
♦ Święty Augustyn:„Kto śpiewa, dwa razy się modli”.* * *♦ Święty Augustyn:„Módlmy się śpiewając i modląc się śpiewajmy”.* * *♦ Święty Augustyn:„Chcecie wyśpiewywać chwałę Boga? Sami bądźcie tym, co śpiewacie.A jesteście Jego pieśnią pochwalną, gdy wasze życie jest dobre”.* * *♦ Święty Augustyn:„Śpiewajcie głosem, śpiewajcie sercem, śpiewajcie ustami, śpiewajcie swoim życiem”.* * *♦ Święty Augustyn:„Śpiew to wyraz radości, a ściśle mówiąc – wyraz miłości”.* * *♦ Święty Augustyn:„Śpiewać pięknie Bogu, to znaczy śpiewać z radością. Co znaczy śpiewać z radością? Znaczy to, aby rozumieć, że nie można wyrazić słowami tego, co śpiewa się sercem”.* * *♦ Święty Augustyn:„Ludzie nauczcie się śpiewać i tańczyć, bo Aniołowie w Niebie nie będą wiedzieli, co z Wami zrobić”.
Źródło: https://scholaaniol.wordpress.com/20...-sw-augustyna/
"Miejmy wciąż przed oczyma ten ród święty błogosławionych Proroków i Ojców,
z którego pochodzimy"