https://yt3.googleusercontent.com/4q...fffff-no-nd-rj
https://yt3.googleusercontent.com/yt...00ffffff-no-rj
Królestwo Woli Bożej
https://www.youtube.com/@WolabozaOrg
Wersja do druku
https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.n...GQ&oe=677C365F
Postawa klęcząca ma dwojakie znaczenie.
Po pierwsze jest to postawa pokutnika. W Biblii kolano jest symbolem siły, zgięcie kolan jest znakiem niemocy, poddaństwa i niewoli. Bóg ostrzega Izraelitów przed zginaniem kolan wobec obcych bogów, jedynie przed Jahwe można, a nawet należy zginać kolana.
W zwyczajach świeckich wasal oddawał hołd swojemu panu klęcząc przed nim. Do dziś w liturgii sakramentu święceń tę postawę przyjmuję kandydat do święceń jako wyraz posłuszeństwa i poddaństwa względem biskupa, który udziela mu święceń.Postawę klęczącą przyjmujemy także podczas przystępowania do sakramentu pokuty i pojednania.
To grzech sprawia, że stajemy się niewolnikami złego ducha i rzuca nas na kolana przed majestatem Boga wyznając w ten sposób, że tylko On jest wstanie nas wyzwolić i tylko Jemu pragniemy służyć. Postawa ta wyraża naszą skruchę, żel za popełniony grzech i prośbę o przebaczenie.
W Kościele pierwotnym osoby odprawiające pokutę zobowiązane były do klęczenia przez cały czas trwania Eucharystii. Zgięcie kolan oznacza cześć i szacunek względem osoby, przed którą zgina się kolano. Stąd wyprowadzono drugie znaczenie tej postawy, czyli adorację. Klękamy przed Bogiem nie tylko uznając swoją niemoc, ale przede wszystkim uznając Jego potęgę i wszechmoc.
Dlatego właśnie przyjmujemy postawę klęczącą podczas poniesienia i obrzędów Komunii oraz adorując Najświętszy Sakrament. Postawa klęcząca jest integralnym elementem liturgii chrześcijańskiej.
W Nowym Testamencie jest przywoływana 59 razy, w tym 24 razy w Apokalipsie, która opisuje liturgię w niebieskim Jeruzalem. To właśnie Apokalipsa przekazuje nam trzy formy przyjmowania tej postawy: pierwsza, wyżej opisana, to klęczenie na dwóch kolanach; druga to upadnięcie do stóp; i trzecie to upadanie na twarz, czyli prostracja.
Main Menu
- Strona główna
- Zrozumieć liturgię
- Mszał Rzymski
- Części stałe
- Prefacje
- Adwent
- Narodzenie Pańskie
- Wielki Post
- Wielkanoc
- Okres Zwykły
- Święci (styczeń)
- Święci (luty)
- Święci (marzec)
- Święci (kwiecień)
- Święci (maj)
- Święci (czerwiec)
- Święci (lipiec)
- Święci (sierpień)
- msze wspólne
- msze obrzędowe
- Lekcjonarz mszalny
- Sakramenty
- Missale Romanum (2008)
- Tempus Adventus
- Tempus Nativitatis
- Tempus Quadregesimae
- Hebdomada sancta
- Sacrum Triduum Paschale
- Tempus paschale
- Tempus "per anum"
- Sollemnitates Domini
- Praefationes
- Ordo Missae
- Anafory
- Starożytne anafory
- Anafory Kościoła egipskiego
- Anafory Kościoła koptyjskiego
- Anafory Kościoła etiopskiego
- Anafory Kościoła bizantyjskiego
- Anafory Kościoła syro-antiocheńskiego
- Anafory Kościoła maronickiego
- Anafory Kościoła ormiańskiego
- Anafory Kościoła asyryjskiego
- Anafory Kościoła syro-malabarskiego
- Źródła liturgiczne
- Psałterz
- Mały katechizm
- Modlitwy i nabożeństwa
- Modlitwy codzienne
- Litanie (do publicznego)
- Litanie (do prywatnego)
- Egzorcyzmy proste
- Modlitwy maryjne
- Modlitwy za chorych
- Modlitwy za zmarłych
- Modlitwy za kapłanów
- Modlitwy o nowe powołania
- Modlitwy kapłana
- Modlitwy o wytrwanie
- Modlitwy do Matki kapłanów
- Modlitwy do św. Józefa
- Modlitwy do św. W. Pallottiego
- Modlitwy do św. Anny
- Modlitwy do św. Judy Tadeusza
- Modlitwy do Świętych
- Modlitwy do św. Jana Pawła II
- Modlitwy różne
- Modlitwy do bł. Elżbiety Sanny
- Dokumenty o liturgii
- Dokumenty przedsoborowe
- Dokumenty posoborowe
- Wprowadzenia do ksiąg liturgicznych
- Przepisy prawne o odpustach
- Dyrektorium o pobożności ludowej
- Kalendarz liturgiczny
- Wykaz zawartości
https://ordo.pallotyni.pl/index.php/...stawa-kleczaca
https://blogger.googleusercontent.co...22327709_o.jpg
Blog poświęcony Katolicyzmowi Rzymskiemu integralnemu, oraz polskiej idei narodowej i monarchistycznej.
"Tenete traditiones. Permanete in iis quae didicistis - Zachowaj tradycję. Mocno się trzymaj tego, czego się nauczyłeś" (2 Tes 2, 14) ...
"Jeżeli boisz się głosić prawdę- już jesteś niewolnikiem."
~ Henryk Pająk
http://tenetetraditiones.blogspot.com/
https://urszulanki.pl/biblioteka/pis...na-kazdy-dzien
Modlitwy na każdy dzień
STYCZEŃhttps://urszulanki.pl/images/naglowek_duzy.png
1 stycznia Maryjo, uproś mi pokój Boży, pokój z bliźnimi, pokój z moim własnym sumieniem. Królowo Pokoju, uproś mi święty pokój, w którym znajdę Boga! 2 stycznia Boże Dziecię, Tobie oddaję swoją wolę, weź ją, trzymaj mocno, bym jej Tobie nie mogła już odebrać. A za to daj mi swoją wolę, żebym chciała tego, czego Ty chcesz, jak chcesz, kiedy chcesz, bym wszystko przyjmowała słowami Matki Najświętszej: "Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie według twego słowa" (Łk 1,38)! 3 stycznia Maryjo, Gwiazdo moja, jasnymi swymi promieniami rozprosz wszystko to, co zakłóca pokój duszy pragnącej tylko Boga! 4 stycznia Bóg chciał, by Najświętsza Rodzina przez trzydzieści lat żyła w ukryciu, w pracy i w ubóstwie - nieznana światu. Właśnie to życie stało się przykładem danym ludzkości. Jezu, jak powinnam cenić sobie życie ciche, ukryte! Im bardziej jest ono pokorne, im mniej znane ludziom, tym pewniej płynie dla Boga, a tym samym cenniejsze jest w Twoich oczach. 5 stycznia Jezu, będę iść ciągle naprzód, mimo że nieraz ciężko, że męczy jednostajna praca, ogarnia zniechęcenie. Wola Twoja, Panie, niech mną kieruje, niech mnie prowadzi. I to zarówno w chwilach, gdy wszystko do mnie się uśmiecha, jak i w chwilach zniechęcenia, upadku na duchu. 6 stycznia Jezu, jak często narzekam, niepokoję się, gdy nie wszystko idzie tak, jak pragnę. Czemu nie ufam, jak Trzej Królowie, Twemu prowadzeniu? 7 stycznia Jezu, daj mi coraz więcej miłości i dobroci! Być dobrym, bardzo dobrym, nieskończenie dobrym - oto Twoja droga. 8 stycznia Jezu mój, żebym i ja mogła nauczyć się od Ciebie tej delikatności serca, która tak ułatwia stosunki z innymi! 9 stycznia Serce Jezusa, niech moją pociechą zawsze będzie przekonanie, że mnie kochasz. W tym niech znajduję szczęście i pokój! 10 stycznia Matko Niepokalana, uproś, by serce moje należało do Boga, żebym w całej prawdzie wołać mogła: Ciebie jedynie i nad wszystko kocham, Tyś Bogiem serca mojego, cząstką moją na wieki! 11 stycznia Psalmista ma rację, kiedy wysławia wielkość człowieka: "Uczyniłeś go niewiele mniejszym od istot niebieskich, chwałą i czcią go uwieńczyłeś" (Ps 8, 6). A my, jak Ci za to i za Twoją miłość odpłacamy? 12 stycznia Jezu, czy nie działasz teraz takich samych cudów, jak wtedy w Palestynie? Większe nawet, bo nie tyle dla ciała, ile dla duszy! Daj, abym przejrzała, bo dusza moja ślepotą dotknięta. Daj, ażebym oczyma duszy wpatrzona była w Twoją chwałę. Daj mi uszy zawsze otwarte na głos Twojej łaski. Daj, abym całym sercem przylgnęła do Twojej nauki. Jezu, przychodzę do Ciebie z ufnością bez granic! 13 stycznia Patrzę w duchu na ciebie, święty Janie, wielki pokutniku. Uproś mi zrozumienie, na czym polega rozsądne, mądre umartwianie się, abym bez nadzwyczajności, na które mi ani siły, ani zdrowie nie pozwalają, była prawdziwie pełna ducha pokuty. 14 stycznia Jezu, tak jak święty Jan, i ja chcę pracować dla Ciebie ze wszystkich sił. Chcesz mnie pocieszyć, bądź za to błogosławiony! Byleby dla Ciebie żyć, byleby wola Twoja we mnie się spełniała! 15 stycznia Tobie, Jezu, chcę oddać całe życie, dla Ciebie żyć, dla Ciebie umierać - wszystko dla Ciebie! 16 stycznia Jezu dobry, kocham Cię zawsze, czy mnie wysłuchujesz, czy też prośby moje odrzucasz. Ufam, ufam zawsze i kocham! 17 stycznia Matko moja, Panno Najpokorniejsza! Chwalić Cię będę nie tylko uczuciem, słowem, ale i czynem: chętnie będę ustępować pierwszeństwa innym, chętnie mówić o zaletach innych i zamiast szukać swojej chwały - cieszyć się, gdy inni są chwaleni. Oto praktyczne ćwiczenie się w pokorze. 18 stycznia Jezu mój, czuję ogrom swojej niegodności. Ale tym bardziej mogę liczyć na miłosierdzie Twoje! Mogłeś wybrać sobie uczonych, cnotliwych, a wybrałeś celnika. Oto Twoja dobroć, oto zarazem podstawa mojej ufności! 19 stycznia Jezu, naucz mnie delikatnie i bez przesady wypowiadać słówko pochwały, które dla innych jest zachętą i niewinną radością! 20 stycznia Kochać Ciebie, biała Hostio! Niech życie moje będzie aktem miłości ku Tobie, niech każde uderzenie serca mówi Tobie: kocham! Niech wszystko we mnie Ciebie uwielbia! 21 stycznia Jezu, bądź całkowicie mój, a ja całkowicie Twoja! Wiesz, że nic nie potrafię bez Twojej łaski, a przecież chcę Ciebie kochać! Weź serce moje! Tak jak święta Agnieszka, chcę być Twoją własnością! 22 stycznia Jezu, przyszedłeś rozpalić na ziemi ogień miłości, więc daj mi serce przepełnione miłością, współczuciem! Niech Twoje rany mnie ranią, Twoje ciernie mnie bolą, Twój krzyż niech będzie moim przyjacielem. Niech zapomnę o sobie, a myślę o Tobie. Weź, Jezu Ukrzyżowany, moje lodowate serce, zamień je w serce ogniste! 23 stycznia Daj mi, Jezu, zrozumieć, że z dala od Twojego krzyża wszystko zamienia się w gorycz, bo tylko w krzyżu jest zbawienie, radość, życie i nadzieja nasza. 24 stycznia Maryjo, potrafisz wszystko wyprosić u Twojego Syna... 25 stycznia Jezu, wobec Twojej dobroci - jakże mogłabym zawinić brakiem dobroci względem innych! Gdyby czasem ktoś mnie obraził, skrzywdził, chcę zapomnieć o urazie, chcę z miłości ku Tobie płacić dobrem za zło! 26 stycznia Jezu, każde Twoje słowo jest słowem największej mądrości! Jakże nie starać się o wierne wykonywanie wszystkiego, co nam przykazałeś! 27 stycznia Jezu, Nauczycielu mój, Twoja nauka jest jasnym promieniem, przedzierającym się z nieba do mojej duszy. Rozpędza ciemności umysłu, wskazuje, jaką mam iść drogą, rozpala w sercu ogień świętej miłości. 28 stycznia Niech Ewangelia Twoja, Jezu, staje się dla mnie drogowskazem, wierną przyjaciółką każdego dnia, światłością rozpraszającą cienie zwątpienia, smutku, pokus i śmierci. Niech nie będzie dla mnie piękniejszej książki nad Ciebie, Ewangelio moja! 29 stycznia Jezu, pomagaj mi, bym zawsze stała przy Tobie dzięki gorliwemu szukaniu Ciebie w tekstach Ewangelii. Niech mnie nie odciąga od tego moje wrodzone lenistwo. Chcę Cię szukać w tej świętej księdze, a wtedy łatwiej zrozumiem i znajdę Ciebie takiego samego w Przenajświętszym Sakramencie Ołtarza. 30 stycznia Jezu, jakże Ciebie nie kochać, jak nie chcieć poświęcić się dla Ciebie, któryś się poświęcił dla mnie? A jak, Panie mój, mogę dla Ciebie się poświęcić, Tobie dobrze czynić? Wiem, dajesz mi tę jedną odpowiedź: Co uczyniłeś bliźniemu, Mnie uczyniłeś. 31 stycznia Jezu, chcę głosić Ciebie, wyznawać Ciebie przed ludźmi pogodą ducha i świętym weselem!
LUTYhttps://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.n...YQ&oe=6785DE84
1 lutego Jezu, ile mi dajesz dowodów miłości, kierując mną zawsze dla mojego dobra, opiekując się mną po ojcowsku... Widzę, jak gdybym nie widziała, a mając Boga tak blisko, trzymam się od Niego tak daleko! 2 lutego Matko, swojego Syna ofiarowałaś w świątyni Ojcu Niebieskiemu. Muszę kochać, jak Ty kochałaś, muszę być gotowa na ofiary, jak Ty, Matko moja! 3 lutego Wiara - to światłość! Jezu, wzmocnij mnie w niej, daj mi żyć życiem, co nieustannie dąży do nadprzyrodzonych wyżyn! 4 lutego Niech w moim sercu rozpali się pragnienie naśladowania Ciebie, Jezu! Jak chcesz, kiedy chcesz, gdzie chcesz, wszystko mi jedno, byleby z Tobą i przy Tobie! 5 lutego Za mało myślę, za mało pamiętam, jaki dobry jesteś, Jezu! Kochasz mnie o wiele bardziej, niż ja Cię kocham, pragniesz dobra mojego o wiele bardziej, niż ja sama go pragnę. 6 lutego Jezu, chcę wpatrywać się w Twoje rany, by z nich zaczerpnąć miłość. 7 lutego Maryjo, nie dla siebie, ale dla bliźnich chcę żyć, szukać ich szczęścia. Byleby innym było ze mną dobrze, byleby rozsiewać naokoło siebie szczęście Boże. 8 lutego Odrzucić chcę wszelkie troski, kłopoty, zakradające się do serca niepokoje. Chcę słuchać głosu Pana i ufnie mówić: W Tobie mój pokój! Gdy słucham Ciebie, serce moje ani się nie trwoży, ani nie lęka. 9 lutego "Panie, dokąd idziesz?" (J 13,36). Stawiam Ci to pytanie, by pójść za Tobą! 10 lutego Jezu, daj mi zamiłowanie do słuchania Twoich słów. Nie mogę dać Ci dzisiaj większego dowodu miłości, jak kochając słowo, które z Twoich ust wyszło. 11 lutego Maryjo, chcę - tak jak Ty - szukać Jezusa. Nie siebie szukać, ale Jezusa! 12 lutego Niby Cię kocham, a nie chcę naśladować. Chcę iść za Tobą, ale Ty prowadzisz drogą pokory, a ja od tej drogi stronię... Boję się - może więcej niż grzechu - poniżenia. Cóż za szaleństwo! 13 lutego Jezu, zlituj się nade mną, daj mi zrozumieć, że spotykam się z Twoim najcudowniejszym miłosierdziem. 14 lutego Jakże pragnę wychwalać Twą wielkość, Twą świętość, Twą piękność, Matko! 15 lutego Jezu, cicho, pokornie znosisz niesłuszne oskarżenia - a ja? Milczysz w odpowiedzi na wszystko, co Ci zarzucają - a ja? 16 lutego Jezu, niech moje serce lgnie do Twojej nauki! Niech nieustannie szukam światła w Ewangelii! 17 lutego Matko, uproś mi, by nigdy nie zgasła w moim sercu święta gwiazda nadziei! Maryjo, Matko świętej nadziei, módl się za mną! 18 lutego Jezu, naucz mnie rozpoznawać Ciebie w dziełach Twoich, w opiece, którą mnie otaczasz, w przyrodzie, która o Tobie mówi - szukać Ciebie wszędzie. 19 lutego Jezu, miłością chcę pocieszyć Twoje Serce, które przez całe życie konało wizją konania na krzyżu. 20 lutego Czy dziś, kiedy patrzę wstecz na moje życie, mogę powiedzieć, że wykonała się we mnie wola Boża? Wobec Twojego: "Wykonało się" (J 19,30) - cóż ja powiem? 22 lutego Wszystko przeminie, Bóg tylko zostanie na wieki. Przechodzić chcę przez świat jak pielgrzym, który myśl swoją ciągle kieruje do celu pielgrzymki - do Ciebie, Boskie Serce Jezusa! 23 lutego Panie, przyjmij moją prośbę, broń od grzechu, od słabości! 24 lutego Jezu, żal mnie przejmuje, gdy patrzę wstecz na moje życie! Dla oka ludzkiego robiłam to, co powinna byłam Bogu ofiarować, ludziom zdradzałam tajemnice, które powinny były zostać między mną a Bogiem... Proszę, pobłogosław... 25 lutego Gdybym pamiętała, że Jezus w bliźnich oczekuje mojej miłości, usłużności, ustępliwości! A ja, Jezu, służyć nie chcę, ustępować nie chcę! Czemuż nie kocham Cię czynem? 26 lutego Matko, jakie moje serce jest małe! 27 lutego Jezu, żebym umiała wpatrywać się w Twój grób, dostrzec, że leżysz tam zamknięty, opuszczony! I to samo powtarza się nieustannie w tabernakulum! 28 lutego Muszę się starać o święty, Boży spokój, który panuje w duszy oddanej Bogu, w duszy, która Boga kocha ponad wszystko.
Na pozostałe miesiące w linku: https://urszulanki.pl/biblioteka/pis...na-kazdy-dzien
Sanktuarium Św. Ojca Pio
Myśli Św. Ojca Pio
http://pio.opw.pl/wp-content/gallery...1/cytat-08.jpg
Więcej w podanym adresie...http://flowers.unixstorm.org/images/icons/icon14.png
http://pio.opw.pl/mysli/