Droga krzyżowa z Matką Bolesną
Droga krzyżowa z Matką Bolesną
Wprowadzenie
Panie Jezu Chryste, razem z Tobą i z Matką Najświętszą pragnę odprawić tę Drogę Krzyżową i rozważać, jak wielkim złem jest grzech. Aby mnie o tym przekonać, wziąłeś krzyż na swe ramiona. Matko Najświętsza, uproś mi łaskę zrozumienia tego, co Bóg chce mi dziś powiedzieć – abym znienawidził grzech.
Wstęp (przed ołtarzem)
Tę Drogę Krzyżową odprawiamy w szczególny sposób z Matką Bolesną. Chcemy się modlić modlitwą Kościoła – Stabat Mater Dolorosa.
Matko Bolesna, Ty jesteś jedyną Mistrzynią, która może nas nauczyć prawdziwej miłości Boga i bliźniego.
Prosimy Cię, abyś poprowadziła nas drogą Twego Syna, objaśniła nam jej tajemnice i pobudziła do prawdziwej miłości Jezusa i bliźniego.
Stabat Mater dolorósa
iuxta crucem lacrimósa,
dum pendébat F?*lius.
Stała Matka Boleściwa
obok krzyża ledwo żywa,
gdy na krzyżu wisiał Syn.
Re: Droga krzyżowa z Matką Bolesną
Pan Jezus skazany na śmierć
Kłaniamy Ci się, Panie Jezu Chryste...
Prawdopodobnie Maryja była świadkiem wydania niesprawiedliwego wyroku przez Piłata. Jakże musiała przeżywać podłość i tchórzostwo Piłata, wielką niesprawiedliwość tego wyroku i okrzyki tłumu, żądające śmierci Chrystusa!
Bóg Ojciec chciał tego – dlatego i Ona pokornie przyjęła wyrok, który powinien być wydany na mnie.
Cuius ánimam geméntem,
contristátam et doléntem
pertransvit gládius.
Duszę Jej, co łez nie mieści,
pełną smutku i boleści,
przeszedł miecz dla naszych win.
Stacja II
Pan Jezus bierze krzyż na swe ramiona
Pan Jezus przez przyjęcie krzyża sprawił, że przestał on być hańbiącą karą. Maryja pogodziła się z wolą Boga sprawiedliwego, dzięki temu wyprosiła dla mnie łaskę przyjęcia krzyża.
O quam tristis et afflcta
fuit illa benedicta,
mater Unigéniti!
O, jak smutna i strapiona
Matka ta błogosławiona,
której Synem niebios Król!
Pan Jezus pierwszy raz upada pod krzyżem
Pochód posuwał się ciasnymi uliczkami Jerozolimy. Maryja nie mogła być blisko Skazańca. Zapewne tylko przez zatrzymanie się ludzi zrozumiała, że Syn Jej upadł. Bardzo pragnęła Mu pomóc, ale była bezsilna.
Podobna sytuacja może zaistnieć dzisiaj, gdy poddaję się pokusom. Ona chciałaby mi pomóc, ale ja nie chcę Jej pomocy.
Quae moerébat et dolébat,
pia Mater, dum vidébat
Nati poenas incliti.
Jak płakała Matka miła,
jak cierpiała, gdy patrzyła
na boskiego Syna ból.
Pan Jezus spotyka swą Matkę
Dopiero po wyjściu z ciasnych uliczek, za bramą, Maryja mogła zbliżyć się do Jezusa. On i Ona czekali na tę chwilę od dawna, od przepowiedni Symeona. Brakuje słów na wypowiedzenie tego, co powiedzieli sobie spojrzeniami.
Dzisiaj Ona chciałaby spojrzeć głęboko w moje oczy. Ileż może dać mnie, grzesznikowi, Jej spojrzenie... Matko Bolesna, proszę, zajrzyj do dna mojej duszy.
Quis est homo qui non fleret,
Matrem Christi si vidéret
in tanto supplicio?
Gdzież jest człowiek, co łzę wstrzyma,
gdy mu stanie przed oczyma
w mękach Matka ta bez skaz?
Szymon Cyrenejczyk pomaga nieść krzyż Panu Jezusowi
Ona – gdyby mogła – jakże chętnie zastąpiłaby Szymona! Jak Jej przykro, że on czyni to tak niechętnie, ociągając się. I jakaż Jej wdzięczność, gdy pod wpływem łaski Szymon się zmienia.
Ona mnie także będzie wdzięczna za każdą pomoc, którą okażę Jezusowi w bliźnich.
Quis non posset contristári,
piam Matrem contemplári
doléntem cum Filio?
Kto się smutkiem nie poruszy,
gdy rozważy boleść duszy
Matki z Jej Dziecięciem wraz?
Weronika ociera twarz Panu Jezusowi
Z grona niewiast jedna tylko zdobyła się na odwagę i okazanie współczucia czynem – Weronika. Powinienem zrozumieć, że teraz Ona, Matka Bolesna, w wielu wypadkach chce posłużyć się mną.
Pro peccátis suae gentis
vidit Iesum in torméntis,
et flagéllis súbditum.
Za swojego ludu zbrodnię,
w mękach widzi tak niegodnie,
zsieczonego Zbawcę dusz.
Pan Jezus drugi raz upada pod krzyżem
Wyczerpanie Jezusa, którego skutkiem jest drugi upadek, przeszywa Jej serce na nowo.
Moje powroty do tych samych grzechów mogą być odpuszczone dzięki łaskom, wysłużonym przez drugi upadek Jezusa i dzięki cierpieniom Jej Serca.
Ona pragnie, abym teraz podniósł się, zrobił prawdziwe postanowienie poprawy, starał się zrozumieć, jakie są powody tych upadków i usunął je ze swego serca.
Vidit suum dulcem Natum
moriéndo desolátum,
dum emisit spiritum.
Widzi Syna wśród konania,
jak samotny głowę skłania,
gdy oddawał ducha już.
Pan Jezus pociesza płaczące niewiasty
Jakże mizerne i nędzne były pocieszenia niewiast w stosunku do cierpień Jezusa. Ale ani Pan Jezus, ani Maryja nie wzgardzili ich dobrą wolą.
Jeśli z pokorą zechcę Jezusa pocieszyć, także moje uczucia zostaną przyjęte. Mogę przecież w każdej chwili łączyć się z Nim duchowo, aby Mu wynagrodzić za grzechy własne i innych.
Eia, Mater, fons amóris
me sentire vim dolóris,
fac ut tecum lúgeam.
Matko, coś miłości zdrojem,
spraw, niechaj czuję w sercu moim
ból Twój u Jezusa nóg.
Pan Jezus trzeci raz upada pod krzyżem
Pochód niemiłosiernie przyspiesza. Jezus znowu upada. Jak wtedy Maryja pragnęła Mu pomóc, tak teraz pragnie wyrwać mnie ze zniechęcenia do życia, do czynienia dobra, do znoszenia bliźnich. Powinienem przyjąć Jej pomoc. Z Nią na pewno będę mógł przezwyciężyć siebie.
Fac ut árdeat cor meum
in amándo Christum Deum,
ut sibi compláceam.
Spraw, by serce me gorzało,
by radością życia całą
stał się dla mnie Chrystus Bóg.